donderdag 11 januari 2024

Zuid Afrika, part 2

We zijn in Cradock, een leuk maar rafelig dorp aan de rand van de Karoo. Toch nog een uurtje of vier verwijderd van onze laatste verblijfplaats, deels over de op den duur nogal saaie N1, maar deels ook door een prachtig glooiend landschap over smallere wegen, waar je ondanks de rijkelijk aanwezige potholes en rafelbermen ook nog steeds 120 mag rijden, maar dat halen wij niet. Bovendien, grote stukken weg zijn vanwege 'onderhoud' (of in elk geval dan toch de intentie daartoe) 1-richtingsverkeer, vaak kilomters lang, en dus is het soms (erg) lang wachten bij een wegafzetting met verkeersregelaars met walki-talkies en een stop-bord.

Grootste troef van Cradock: een hele straat met pitoreske huisjes uit de 19e eeuw is nét op tijd van de sloperskogel gered en omgebouwd tot 'gedistribueerd hotel'. Elke groep gasten heeft een heel huisje tot haar beschikking, in ons geval is dat de Lion's House met van alles veel te veel (eindeloos veel spulletjes, en je kunt er ook gerust met z'n zessen terecht). Op het historische fornuis in de historische keuken staat een historische gietijzeren pan waarvan Loes de deksel niet krijgt opgetild (dat lukt mij nog nét) en waar zo een heel lam in zou kunnen. Echter, wij gaan uit eten in het schuin tegenovergelegen Victoria Hotel (in al zijn charme ook niet echt een toonbeeld van moderniteit).

Vandaag hebben we wat rondgezworven over de brede en veelal lege straten van Cradock, met soms prachtige huizen. Morgen de natuur in, naar het Mountain Zebra National Park.   

Bij de foto's:
- boven: wildlife op het terrein van de Oude Kraal Estate bij Bloem
- daaronder: lege kruising onderweg in Hofmyer
- midden: slecht weer onderweg tussen Hofmyer en Cradock
- daaronder: de 'tuishuise' in Mark Street, Cradock
- linksonder: Cradock by night
- rechtsonder: Het geloof speelt hier op de vreemdste plaatsen op: 'In Him Is Life Carwash'

Geen opmerkingen: