zaterdag 20 januari 2024

Zuid Afrika, part 7

Ook Montagu staat vol mooie Kaapse huizen. Op aanraden van onze gastvrouw hebben we een forse wandeling gemaakt beginnend op 'Piet se Pad' (zou een mooie stop geweest zijn voor het Pieterpad, maar ja). Advies is wel nodig: allerlei wandelingen in de buurt zijn afgesloten omdat enkele maanden geleden, vrij onverwacht, de kalm ogende Kogmanskloofrivier buiten zijn oevers is getreden en forse schade heeft aangericht aan huizen, tuinen, paden, etc. De 'Lovers Walk' die we eerder (natuurlijk) probeerden te doen is daar ook het slachtoffer van geworden. Overigens is het vandaag dan weer kurkdroog en 40 graden (zo'n tien graden meer dan normaal in deze tijd van het jaar), dus ook hier lijkt het klimaat 'stuk'.

De route van Montagu naar Tulbagh loopt via de fraaie Kogmanskloof Mountain Pass, en dan via nogal saaie dorpen als Ashton, Robertson en Worcester. je kunt er wel eindeloos veel wijnhuizen bezoeken, maar ja, hoeveel 'wine tastings' kan een automobilist aan in één ochtend? (antwoord: nul).

De Karoo Desert National Botanical Garden van Worcester leek ons een mooie tussenstop. Ze is gelieëerd aan de Kirstenbosch Gardens van Kaapstad, en díe zijn fenomenaal. Bij de gate volgde echter al snel de eerste domper ('restaurant is closed because of renovation') en de tweede (uit de alom tegenwoordige 'presentielijst' bleek dat wij, om elf uur, de eerste bezoekers van de dag waren). En inderdaad, de tuin zelf was ook dramatisch niet boeiend, dus waren we snel weer vertrokken. Deze gardens zijn binnenkort voorgoed dicht.

Gelukkig werd dit alles een stukje verderop goedgemaakt bij 'Bosjes', een landgoed waar je kunt overnachten, eten, wandelen en trouwen (in de futuristische trouwkapel). Wij kwamen voor
optie 2 & 3, en dat ging heel goed.

Inmiddels zijn we in Tulbagh, een dorp met één fantastisch mooie straat (Church Street), en verder een beetje scruffy. Ook hier in de omgeving kun je mooi wandelen, en dat gaan we doen.

Bij de foto's:
- boven: straatbeeld Montagu
- middenlinks: start van onze wandeling nabij de Kogmanskloof vanaf Piet Se Pad.
- middenrechts: zicht op Montagu tijdens de wandeling.
- linksonder: het terras van onze B&B in Montagu
- daarnaast (2x): de 'wedding chapel' van 'Bosjes'

Geen opmerkingen: