woensdag 17 januari 2024

Zuid Afrika, part 6

Zoals aangekondigd hebben we bij Oudsthoorn een struisvogelfarm bezocht, maar wel eentje waar je er niet op mag zitten (dat moest van de Lonely Planet). Een beetje vreemde ervaring: het complex bleek geschikt voor de ontvangst van busladingen struisvogelfans tegelijk, maar wij waren de enige twee bezoekers. Dat maakt het des te ongemakkelijker als je niet héééél hard moet lachen om de belegen grapjes van de (verder adequate) gids. De 'knuffelstruis' was ook niet in goeden doen, want het was paartijd maar ze mag (om voor ons onbekende redenen) dit jaar niet paren; het resulterende humeur zorgt ervoor dat knuffelen er voorlopig ook niet inzit. De 'nekmassage' daarentegen ging geheel volgens plan.

Vanaf Oudtshoorn is de Route 62 een mooie weg door de (kleine) Karoo, langs stoffige maar pitoreske nederzettingen als Calitzdorp, Ladismith & Barrydale. We zijn in alledrie uitgestapt om de omgeving te verkennen, en wat opvalt: er staan echt héél veel panden te koop. Naweeën van Corona?

Inmiddels zitten we in Montagu, in een B&B met prachtige tuin en terras. En de plicht roept (korte wandeling naar een door de B&B host aanbevolen restaurant).

Bij de foto's:
- linksboven: 'nekmassage' op Cango Ostrich farm
- rechtsboven: deze struis zag de camera aan voor voedsel. Niet vreemd: struisvogels zien álles aan voor voedsel, het is essentieel voor hun spijsvertering dat ze ook stenen eten bijvoorbeeld. Kijk, dat leer je dan allemaal op zo'n tour.
- middenlinks: een 'verenpaleis' in Oudtshoorn (uit de tijd dat struisvogelbaronnen goud verdienden met struisvogelveren, 19e eeuw tot aan 1914).
- middenrechts: een onverwachte sjoel (synagoge) in het museum van Oudtshoorn
- linksonder: Er worden in Oudtshoorn ook best veel struisplumeaus aangeboden (of ze ook verkocht worden is onbekend). Overigens: als de veren geverfd zijn (zoals bij al deze exemplaren) werken ze niet meer als plumeau (kijk: alweer die leerzame tour)
- rechtsonder: Loes bij de 'Ibisboom' van Montagu (waar je maar beter niet bij in de buurt kunt wonen, vanwege de stank)

Geen opmerkingen: