woensdag 17 mei 2023

Sardinië, part 3

De maaltijd in de agriturismo van Terrenieddas stelde niet teleur. Bij binnenkomst in een ruimte die niet anders kan worden omschreven als een luidruchtige kantine met dito locals, werd ons alleen gevraagd 'Wit? Of Rood?' (de kleur van de wijn), maar verder was het eten wat de pot schaft, en dat was heerlijk en soms een beetje vreemd (lever, wild zwijn met zwoerd, etc).

Dit was ons meest zuidelijke verblijf, dus de volgende dag een lange rit via de westkust omhoog naar Tresnuraghes. En wéér heel veel potholes, een Sardijnse specialiteit. Het schijnt dat iemand die de pothole voor zijn eigen huis had gerepareerd (bij gebrek aan actie van de overheid/gemeente), een boete van 900 euro heeft gekregen voor 'het uitvoeren van potentieel gevaarlijk werk zonder de daarvoor vereiste kwalificaties'. Tsja.

Onderweg (nou ja, beetje een omweg...) zijn we uitgestapt bij Tharros, een nederzetting van de Phoeniciers uit de 9e eeuw BCE. Die hadden een mooi plekje uitgezocht op de smalle landengte van een schiereiland, met dus aan beide zijden zee. Wel mooi, maar er stond niet zo héél véél meer overeind (behalve dan 2 recente betonnen zuilen, Grieks aandoend en vast gesponsord door de plaatselijke VVV want ze staan op elke foto van Tharros (behalve de onze)).

Vanuit ons huidige verblijf in Tresnuraghes hebben we twee mooie plaatsen aan de kust bezocht: Bosa (klein, aan de rivier de Temo) en Alghero (nog volledig omringd door middeleeuwse vestingwerken). Beide zeer de moeite waard.

Bij de foto's:
- linksboven: fotogenieke vergankelijkheid in Tharros
- middenboven: de oudste kerk van Sardinië, in Tharros, deels stammend uit de 5e eeuw.
- rechtsboven: avond in Tresnuraghes, man in pij houdt de wacht
- linksmidden: Bosa aan de Temo (naar het schijnt de enige bevaarbare rivier van Sardinië)
- middenmidden: de smalle stegen van Bosa
- rechtsmidden: nóg iemand die de wacht houdt (in dit geval over een voorgoed gesloten superrmarktje)
- linksonder: de vestingwerken van Alghero
- middenonder: Alghero
- rechtsonder: (nog geen) zonsondergang in Bosa Marina

Geen opmerkingen: