zondag 14 mei 2023

Sardinië, part 2

 

Niet ver van ons verblijf in Tuili ligt een heuvel als een driedimensionale geodriehoek met bovenop een kasteelruine. Na een bijzonder inspannende 'wandeling' hebben we dit Castello della Marmilla bezocht. de uitzichten waren verbluffend, en we hadden het rijk alleen.

Zoals al gezegd, liggen ook de belangrijkste overblijfselen van de Nuraxi-cultuur om de hoek. Dit Nuraxi-complex bestaat uit 5 torens uit de 15e eeuw BCE plus 4 torens uit de 12 eeuw BCE. De restanten van (sommige van) die torens staan nog fier overeind, tot een meter of 15 hoog. Aangezien de ingang niet op de 'begane grond' is maar halverwege de torens, moet er heel wat worden  gekruipdoorsluipdoord in de dikke muren. Het lijkt wel wat op een middeleeuws kasteel, maar dan dus 2500 jaar ouder. Zeer indrukwekkend.

Vandaag hebben we Cagliari bezocht, de hoofdstad van het eiland. Aangename vergane glorie, wellicht met de nadruk op de eerste van die twee.

Na een mooie rit langs de zuidkust zitten we nu in een agritourismo in 'the middle of nowhere', waar men straks naar verluidt heerlijke streekproducten gaat serveren in het bijbehorende restaurant.

Bij de foto:s:
- Boven: Drone boven Castello della Marmilla
- linksmidden: Loes klautert door de Nuraxi-burcht
- middenmidden: de Nuraxi-burcht
- rechtsmidden: vermoeide huizen in Cagliari hebben wat steun aan elkaar (voor zolang...)
- linksonder: Zicht vanaf de Bastione di Saint Remy in Cagliari
- rrechtsonder: De kathedraal van Cagliari

Geen opmerkingen: