vrijdag 19 mei 2023

Sardinië, part 4

Onderweg naar onze laatste verblijfplaats op Sardinië (Mores), zijn we gestopt bij de Necropoli Sant'Andrea Priu, een verzameling neolitische graftombes, waarvan sommige later door de vroege christenen zijn omgebouwd tot kerk. De ticket office wordt bemensd door twee zich vervelende dames die blij zijn dat er eindelijk eens iemand langs komt, We moeten verplicht naar de uitlegvideo kijken, met het volume op elf. Daarna kunnen we eerst het terrein op eigen gelegenheid verkennen, waarna een van de twee dames de deur van de grootste tombe voor ons komt openen. Leuk uitje, mooie plek, en héél rustig.

Vandaag hebben we een korte trip naar Sassari gemaakt, de qua grootte tweede plaats van het eiland. 'Traffic and parking is a nightmare'. Vanwege dit citaat uit de Lonely Planet besloten we de auto achter te laten op een parkeerterrein in een buitenwijk, waarna we in een minut of 20 naar het centrum zijn gewandeld. Mooie pleinen met standbeelden die aan opera-decorstukken doen denken, en verder smalle stegen en drukke straten. Het concept 'voetgangerszone' lijkt hier vooral te betekenen dat voetgangers min of meer gedoogd worden in een straat vol auto's. Nou ja.

Het weer is inmiddels behoorlijk slecht. Elders in Italië is het helemaal mis, dus alle regen die hier valt kunnen de wolken niet meer mee daar naartoe nemen, en zo dragen wij ons steentje bij.

Morgen nog een rit langs de Costa Smeralda, het meest jetsettige deel van het eiland, maar met dit weer zal de Beau Monde haar jachten wel niet verlaten, dus of we ze te zien krijgen?

Sardinië is een mooi eiland, maar wel vrij somber, en de meeste huizen, wegen en viaducten ogen nogal vermoeid en slecht onderhouden. Wellicht was dat  minder opgevallen als de zon er vaker was geweest.

Bij de foto's:
- linksboven: verdwaald in Pozzomagiore, en dan moet je met je grote Ford Kuga door dit steegje! Er kwam rook uit alle parkeersensoren rondom tegelijk, maar het paste nét.
- middenboven: Ronald voortijdig in een tombe.
- rechtsboven: Loes bovenop de necropolis
- midden: de Chiesa della SS. Trinità di Saccargia, startpunt 11e eeuw
- linksonder: kunstwerk 'Ode aan het Brood' in Bonorva. Verschillende culturen vinden verschillende dingen belangrijk
- middenonder: christelijke fresco uit de necropolis
- óók middenonder: donker steegje in Sassari
- rechtsonder: iemand zit voorgoed klem in de muur van de Chiesa della SS. Trinità di Saccargia 


Geen opmerkingen: