zaterdag 8 oktober 2016

Namen, België

Het heeft even geduurd, maar we zijn weer op pad. Deze keer naar Namen (Namur), misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een stedentrip, maar ons 'alibi' is dat de FIDEM hier exposeert, een vereniging van penningkunstenaars waar Loes lid van is. We moeten toch even met eigen ogen aanschouwen of haar werk er een beetje goed bij ligt of hangt, niet waar?

Bij Namen vloeien de Maas en de Sambre samen. Van oudsher een 'strategisch punt' dus, zoals blijkt uit het grote fort dat hier tussen beide rivieren in is gebouwd, de 'Citadel'. Je hebt er mooie uitzichten over de oude binnenstad en de wijde omtrek. Het centrum van namen staat vol mooie oude gebouwen, maar is tegelijkertijd nogal treurig (zoals dat zo vaak het geval is in België). Alleen extreme zonneschijn (quod non) zou in staat zijn om de melancholie te verjagen die tussen de middeleeuwse huizen hangt als een fijne mist.

In het Musée des Arts Anciens is een hele vleugel ingeruimd voor de penningen van de FIDEM. De deelnemende landen hebben er elk 1 of meer vitrines, en het staat er allemaal prima bij. De enige penning van Loes op deze expositie heeft een mooie centrale plaats gekregen in de Nederlandse uitstalling. Alleen jammer dat we in het uur van onze aanwezigheid slechts één andere bezoeker hebben ontmoet. Nou ja, misschien is het in het weekeinde wel drukker. Er wordt toch behoorlijk geadverteerd voor de expositie, met banners op straat en flyers in hotels en restaurants.

De tweede expositie speelt zich af in BUMP, de bibliotheek van de universiteit, met een aparte vleugel voor tentoonstellingen. Ook hier weer een prima ruimte (nu met 3 penningen van Loes), en ook hier is het niet erg druk. Nou ja, aan de presentatie kan het niet liggen, want die is gewoon goed.

Bij de foto's:
- links boven: Loes kijkt uit vanaf de Citadel
- rechts boven: Ronald in het sport park van de Citadel: 'Speelt Voor Het Vaderland!'
- midden: de Maas en de Citadel
- links onder: werk van Loes in het Musée des Arts Anciens
- rechts onder: ander mooi werk in het Musée des Arts Anciens

Geen opmerkingen: