maandag 26 oktober 2015

Zuid Afrika, part 17

De laatste hele dag hier, en die gaan we besteden aan het Cape of Good Hope National Reserve. Heen via de 'Chapman Peak Drive', een spectaculaire, in de rotsen uitgehouwen route die om de hoek van ons hotel begint, op een plek waar men eerst geen route mogelijk achtte totdat ene 'de Waal' daar geen genoegen mee nam.

We beginnen wat later dan geplanned, want we hadden nog niet meegekregen dat hier de tijd is gewijzigd. Maar op deze maandagochtend valt de drukte in het nationale park wel mee.

Maar niet de wind! Hoewel de zon volop schijnt, en het op beschutte plaatsen al snel te heet is, is het op Kaap de Goede Hoop bepaald frisjes. Hoofddeksels kun je opbergen of vaarwel zeggen. En het pad dat we willen lopen, van de 'oude vuurtoren' (die zó hoog staat dat ze meestal in nevelen was gehuld, wellicht een van de redenen waarom hier in de loop der tijden meer dan 650 schepen zijn vergaan...) naar de 'nieuwe', is gewoon niet te doen vandaag; voor je het weet waai je van de Kaap af. We bezoeken enkele andere plaatsen in het park, maar ook daar is de wind zó sterk dat we ons tot korte 'wandelingen' moeten beperken: het kost al moeite genoeg om overeind te blijven.

Iets boven het nationale park, langs de Indische Oceaan, ligt Simon's Town, ooit begonnen als haven voor de britse vloot (met als bekendste matroos 'Just Nuisance', een Deense Dog van bovengemiddelde proporties die rond de jaren 40 officieel in de Royal Navy is opgenomen, en in de omgeving nog steeds wereldberoemd is). Nu liggen er ook veel plezierjachten, en zijn de meeste historische pandjes verbouwd tot boetieks van allerlei soort. Een aangename plek om even bij te komen (vooral ook omdat het er minder hard waait).

Dit is waarschijnlijk onze laatste post (over deze reis). We kunnen er veel over zeggen, maar dat doen we nu niet. Het was fantastisch.

Bij de foto's:
- links boven: Simon's Town
- rechts boven: Loes met, net als iedereen ter plaatse, een 'bad hair day' aan Kaap de Goede Hoop
- midden: zicht op de kaap vanaf de oude vuurtoren
- onder: 'Hout Bay Romance'

Geen opmerkingen: