zondag 25 oktober 2015

Zuid Afrika, part 16

Laatste ochtend in Cape Town (en dan nog twee dagen in Hout Bay, 'om de hoek', en dan terug naar huis).

We wandelen op deze nog érg rustige zondagochtend (nou ja, het is natuurlijk ook de dag na de uitschakeling van het nationale rugbyteam voor het wereldkampioenschap. Iedereen heeft een kater) naar 'Haas', met naar verluidt de beste koffie in de stad. 'Truthcoffee' claimt die titel ook, erg lekker daar, maar je wordt wel vriendelijk verzocht of je geen suiker in je koffie wilt doen, 'want dat is met onze koffie niet nodig'. Dat gaat ver.

Maar voor we bij 'Haas' arriveren (óók heel lekkere koffie, en deze keer zonder commentaar), lopen we toevallig tegen de 'Muharram March' aan, een lange processie van in het wit geklede moslims die hun wijk (de Bo-Kaap) doorkruisen ter ere van de eerste maand van het islamitische jaar, voorafgegaan door een eerst bescheiden trommelende, maar daarna oorverdovend doedelzakkende Marching Band. De muzikanten kijken zeer serieus, maar de witte meute daarachter is lekker in de weer met ijsjes en zo. Het lijkt een gezellige zondagochtend.

Na een korte rit komen we aan in Hout Bay, een prachtige plek op het Kaapse schiereiland net onder Cape Town. Ooit alleen een vissersdorp, maar dat was toen. Het is hier allemaal wel 'rafeliger' dan je van Cape Town bent gewend. De arme townships en dure woonwijken liggen ook meer door elkaar heen. Leukste plek, op deze zondag, is de 'harbour market', in een vervallen loods in de haven. Een mix van Waterloopleinmarkt, Parade Festival en Culinaire Vrijmarkt, gelardeerd met veel zakkenrollers (althans, zo voelt het aan). Hier kun je alles kopen wat je niet nodig hebt en heel veel lekkere gerechten eten (maar wij hebben ons weten in te houden).

Bij de foto's:
- boven: 'Muharram March' in Bo-Kaap. Het is hier traditie om je huis een nieuw kleurtje te geven bij de grote gebeurtenissen in het leven. Regels: geen overleg met de buren, een ander kleurtje dan het vorige, en een beetje contrast met de rest van de straat (als dat nog lukt).
- midden: de baai en het strand van Hout Bay
- onder: 'Hout Bay Harbour Market'

1 opmerking:

Rafke zei

Hoi Loes&Ronald,
Wat een prachtige verhalen en foto's, tijdens het lezen voelt het even alsof ik zelf op reis ben! En wat een avonturen, die brug over de rivier bere-spannend, de behulpzame dame die het walvistochtje zou regelen, koken, fietsen etc!
Nou, nog heel veel plezier op jullie reis!
En tot volgende week,
liefs
Rafke