zaterdag 24 oktober 2015

Zuid Afrika, part 15

We beginnen de dag met een wandeling op Lion's Head, een van de meest markante bergen rondom Cape Town. We dachten dat we vroeg begonnen (om de hitte voor te zijn), maar half Cape Town is ons voor (althans, het deel dat op zaterdagochtend bij wijze van fitness-uitje deze berg beklimt). Terwijl wij aan onze tocht beginnen, komt ons een gestage stroom jonge, goed geproportioneerde en zo te zien hoog opgeleide en welvarende Capetonions tegemoet in trainingsoutfits in primaire kleuren. Maar na een tijdje wordt het rustiger.

De uitzichten langs dit pad zijn weer adembenemend. Terwijl het pad stijgt, cirkelt het om de berg heen, dus zie je achtereenvolgens Camp's Bay, Clifton, Sea Point, Signal Hill, Cape Town CBD en Table Mountain. Tegen het einde krijgt het een steeds verticalere orientatie (met klimtouwen en trapjes e.d.), en op dat punt zijn we afgehaakt (d.w.z.omgedraaid), en via een alternatieve route weer afgedaald naar de auto (die inmiddels moederziel alleen langs de weg stond, terwijl we bij aankomst nog de grootste moeite hadden om een parkeerplek te vinden).

Daarna door naar Camp's Bay, waar het strandgebeuren op deze zaterdag in volle hevigheid gaande is. Dit schijnt het epicentrum te zijn van overwinterende BN-ers, maar wij hebben er geen gespot (het kan ook zijn dat sommige bij ons niet zo heel B zijn).

Het avondeten bij Alfonso's (we 'moesten' wel terug, want na ons vorige bezoek kregen we een voucher voor een gratis fles wijn) verliep rumoerig: het Zuid-afrikaanse rugby-team moest voor de world cup aantreden tegen Nieuw Zeeland, en dat is een historisch beladen wedstrijd. Pal na de afschaffing van de apartheid, werd Zuid Afrika in 1995 in eigen land wereldkampioen rugby in een finale tegen Nieuw Zeeland, waarbij Nelson Mandela in het stadion verscheen in het shirt van het nationale team de 'springboks', waarmee de tot dan toe blanke (en racistische) sport ineens een symbool van nationale eenheid en trots werd.

Het hele restaurant (nou ja, kroeg) leeft intens mee bij een groot scherm, terwijl wij tweetjes nogal allenig in de eetzaal onze 'wild platter' weg werken. Eerder op de dag viel al op dat de helft van alle mannen in een springboks sportshirt rondloopt. Helaas verliezen de springboks vanavond, en dus zal iedereen wel met een kater naar huis gaan.

Bij de foto's:
- links boven: de tafelberg (links) en Lion's Head (rechts)
- rechts boven: Loes op Lion's Head, met zicht op Signal Hill en Cape Town CBD
- onder links: het strand van Camp's Bay
- onder rechts: de 'wild platter' van Alfonso's, met 'waarschuwingsbordjes' voor (van links naar rechts) springbok, struisvogel & krokodil. Niet op de foto maar ook nog present: everzwijn

Geen opmerkingen: