zondag 18 oktober 2015

Zuid Afrika, part 9

Na ons vertrek uit Swellendam hebben we eerst het uiterste zuidpuntje van het afrikaanse continent aangedaan, Cape Agulhas. Niet veel meer dan een mooie kust met een rare vuurtoren, maar toch een bijzonder plek om even te ervaren.

Daarna door naar Hermanus, het epi-centrum van de 'whale spotting industry', vanaf allerlei bootjes maar ook vanaf de kust. Hermanus ligt aan Walker Bay, en die hele baai ligt, als het goed is, in oktober en november vol met walvissen. Dus zodra we de kust van Walker Bay bereikten (in het weinig hoopvol genaamde 'De Kelders'), begon het getouwtrek om onze enige verrekijker. En niet zonder succes, want meteen al hebben we onze eerste twee exemplaren gespot, die een beetje lagen te pielen voor de kust. Jammer genoeg zie je telkens maar een klein stukje tegelijk, want het is niet zo dat ze helemaal het water uitspringen.

Nu zitten we dan in Sandbaai, iets voorbij Hermanus, in een B&B die we ook nog kennen van twee jaar geleden (nog steeds een heerlijk beach house). Ook hier kun je met je verrekijker op het balkon gaan zitten, maar de walvissen liggen helaas, van hier uit gezien, net om de hoek.

Dus vanochtend terug naar Hermanus, voor een tweede portie 'spotting'. De ruwe zee maakte dat eerst knap lastig, maar later hebben we er inderdaad weer enkele gespot, op een meter of vijftig uit de kust. Heel mooi, maar het is nu ook weer niet zo, zoals anderen in onze extended family hebben meegemaakt, dat je over die beesten struikelt. Morgen gaan we nog een boottochtje doen voor 'close encounters'.

Daarna hebben we nog een iets minder aquatisch georiƫnteerde wandeling gemaakt door de Fernkloof Nature Reserve, een prachtig 'fynbos' dat tegen de voet van de bergen op groeit die achter Hermanus al snel de hoogte in rijzen. Nauwelijks iemand te zien daar, iedereen zit aan de kust met een verrekijker.

Bij de foto's:
- links boven: de vuurtoren bij Cape Agulhas
- rechts boven: Loes in spothouding en opperste concentratie
- midden links; Ronald idem
- midden rechts: enkele onderdelen van naar schatting 1 of 2 walvissen
- onder links: een nature reserve met 1 bankje, maar wat voor bankje
- onder rechts: Fernkloof Nature Reserve.

1 opmerking:

Unknown zei

Mooi! Teveel van die beesten is ook niet leuk, het moet wel een beetje bijzonder blijven natuurlijk. De extended family heeft vast een beetje overdreven....