vrijdag 16 oktober 2015

Zuid Afrika, part 8

Het is vandaag weer mooi weer, na drie dagen van zware bewolking en (vooral gisteren) pittige plensbuien. En route van Knysna naar Swellendam zijn we dan ook niet vaak uitgestapt. Behalve dan in Mossel Bay voor koffie en (ongepland) een replica van het bootje waarmee Bartholomeus Diaz deze streken in 1488 heeft verkend.

Vandaag begonnen we met een wandeling in het Marloth Nature Reserve, dat tegen de stad aanligt maar waar desondanks vrijwel niemand te vinden was (behalve de in zijn slaap gestoorde park ranger die onze entry fee in ontvangst moest nemen en de diverse administratieve handelingen met stempels en carbonpapier moest verrichten om ons toegang te verschaffen). Het glooiende landschap gaat al snel over in de flinke bergtoppen van de Langenberg Range die over Swellendam uitkijken, waaronder de fraai genaamde 'twelve o'clock rock' of 'twaalf uur kop'. De velden staan hier vol met Protea bloemen, heel fraai.

Het stadje zelf, een van de alleroudste in Zuid Afrika, is aan de ene kant snoezig (in straten vol Kaapse huisjes) maar toch ook wel rafelig (in de andere straten). Hoogtepunt is de Nederlandsch Hervormde Kerk in Voortrekker Straat. Zelfs de tourbussen stoppen er voor, zodat de georganiseerd rondreizende medemens even kan uitstappen om er een plaatje van te kunnen schieten.

Bij de foto's:
- linksboven: de Nederlandsch Hervormde Kerk in dramatisch weer.
- rechtsboven: mooi Swellendams huis met op de achtergrond de verscholen 'twaalf uur kop'.
- midden: Marloth Nature Reserve in de zon, met de nu we zichtbare 'twaalf uur kop' (en alle andere uren van de klok).
- linksonder: Ronald oefent, maar houdt vooralsnog zijn reguliere baan aan
- rechtsonder: Kaapse huisjes in en om het Drostdy Museum

Geen opmerkingen: