dinsdag 20 oktober 2015

Zuid Afrika, part 10

Tsja. Bij onze aankomst in Hermanus gaf Belinda, de hostess van de B&B, aan, dat ze onmiddelijk een whale watch trip voor ons ging regelen op de ochtend van ons vertrek. En de avond tevoren, toen het voor ons al te laat was om zelf nog ergens achteraan te gaan, vertelde ze doodleuk dat het haar niet gelukt was! De boottrip om 9.00 uur was fully booked. Grrr... We zullen het dus moeten doen met de whale sightings vanaf de kant (en dat was ook mooi).

Via een flinke omweg zijn we naar Stellenbosch gereden. Die route was niet alleen mooier, maar ook prettiger, aangezien de meest rechtstreekse weg in onderhoud is. En dat betekent hier: stops van (met pech) zo'n 20 minuten op meerdere plaatsen waar slechts één rijbaan beschikbaar is. Langs de kust naar Gordon's Bay, dan 'de verkeerde kant op' via Lowry's Pass en de Theewaterskloofdam naar Franschhoek. Onderweg prachtige vergezichten en heel veel fruitbomen.

Franschhoek is, kort gezegd, één straat met art galleries, restaurants, en winkels met 'leuke spulletjes', omgeven door landgoederen waar men wijn produceert (en laat proeven), en hier en daar een township. Voor even leuk (en we waren ook op doorreis).

Stellenbosch is een heel ander verhaal. Ook wel veel wijngedoe hier, maar dit is een middelgrote universiteitsstad, met studenten-protesten, studenten-hangouts, en vrij veel studenten die de skateboard als regulier vervoermiddel hanteren (zo tussen de auto's door).

En toch ook heel veel oudere huisjes in smetteloos wit. Sommige daarvan behoren tot het Village Museum, dat we deze ochtend hebben bezocht. Helaas wel in elk huisje een dame in klederdracht die een verhaal opdreunt in de zin van 'dit huisje is ouder dan het vorige huisje', of 'dit huisje is minder oud dan het vorige huisje'. Maar toch heel schattig allemaal. De rest van de dag hebben we door de stad gezworven, Een heel relaxte plek, met voor het eerst iets van een city vibe.

Bij de foto's:
- links boven: de enige whale tail die we van heel dichtbij gezien hebben
- rechts boven: de Nederlands Gereformeerde kerk in Franschhoek
- midden; het stuwmeer van de Theewaterskloofdam
- onder links: Het is 30 graden in Stellenbosch maar men is klaar voor de kerst
- onder rechts: Stellenbosch, moderne kunst en de jonge onderzoeker

Geen opmerkingen: