zaterdag 10 oktober 2015

Zuid Afrika, part 3

We zijn inmiddels gearriveerd in de Karoo, de 'halfwoestijn' tussen Free State en de kust. Vanaf Bloem was het een lange rit naar ons volgende verblijf in Graaff-Reinet, een van de oudste plaatsen in heel Zuid Afika (na Kaapstad, Johannesburg en Stellenbosch). Een wonderschoon plaatsje in een bocht van de 'Sondags Rivier', vol klassieke witte geveltjes en tientallen kerken. De statige straten, vol prachtige bomen, zijn veel te breed voor zo'n kleine stad. Want verkeer is er ook al nauwelijks (behalve op de doorgaande N9). Voetgangers kom je niet tegen, en veel huizen hebben hoge hekken en/of prikkeldraad, hetgeen de lieflijkheid van het tafereel weer enigzins in een ander perspectief plaatst.

Om de stad heen ligt het Camdeboo National Park, alleen te betreden als je twéé formulieren invult. Hier ga je niet zozeer heen voor de dieren, maar voor de uitzichten. Vooral de 'Valley of Desolation' ziet er fantastisch uit. De verticale rotsformaties lijken er zo langzamerhand wel aan toe om in te storten, gezien hun vergaande staat van erosie. De loeiende wind helpt mee. En vanaf de 'Toposcope', een heuveltop om de hoek, heb je een prachtig uitzicht over het stadje.

De middag in Graaff zelf duurde wat minder lang dan geplanned, want alle musea bleken gesloten op zaterdagmiddag (en ik had de openingstijden nog wel opgezocht op internet! Even niet goed opgelet blijkbaar). Dus nu wat lummelen in en om de tuin van ons verblijf.

Bij de foto's:
- linksboven: 'Huys Reinet', een van de mooiste historische huizen
- rechtsboven: Loes op de Toposcope, met uitzicht op Graaff-Reinet
- linksonder: The Valley of Desolation
- rechtsonder: Spandaukop en de vlakten richting de kust

Geen opmerkingen: