donderdag 8 oktober 2015

Zuid Afrika, part 2

Vandaag, na een lekker lange nacht, naar Bloemfontein, het epicentrum van de boeren cultuur. Toen in de 19e eeuw de nederlandsche nazaten van de kust werden verdreven door de Engelsen, trokken ze steeds verder het binnenland in, om daar uiteindelijk de op de bijbel gegrondveste 'Oranje Vrijstaat' te stichten, ver van Britse inmenging, en inmiddels herdoopt tot Free State. Men herinnert zich hier nog goed dat veel 'boerse' vrouwen en kinderen, ten tijde van de Boeren Oorlog, zijn omgekomen in concentratiekampen (inderdaad, dat is een uitvinding van de Britten).

Dit alles wordt uitgelegd in Het Nationaal Museum, dat echter nog veel eerder in de tijd begint (met veel fossielen).

Het centrum van de stad bevat hier en daar nog een historisch gebouw, maar niet veel waar een europeaan van onder de indruk zou kunnen raken. En, hoewel we vele honderden kilometers van de zee af zitten, ook een 'waterfront', een shopping mall aan een (vermoedelijk kunstmatig) meertje. Omdat het hier lekker koel en schoon is, lijkt deze mall het centrum wel een beetje 'leeg te zuigen', want veel leuke winkels zijn er verder buiten dit winkelcentrum niet te vinden.

Tegen het eind van de dag hebben we een korte 'sundowner drive' gemaakt over het terrein van de Oude Kraal. Niet veel wildlife te zien, dit is ten slotte ook een ranch en geen game park, maar toch een heel sfeervol ritje, op wankele tuinstoelen in de laadbak van een pick-up truck.

De farm, van oudsher een sheepfarm, is genoemd naar de verzamelplaats voor vee 'de kraal' en is al vele generaties lang in het bezit van een familie. Het is hier wel eten wat de pot schaft, maar die pot schaft voortreffelijke gerechten, zgn slow cooking met producten van eigen land, dus dat is geen enkel probleem.

Morgen op weg naar Graaff-Reinet.

Bij de foto's:
- linksboven: Bloemfontein, Raadsaal en ruiterstandbeeld van plaatselijke historische bobo met de toepasselijke naam 'de Wet'.
- rechtsboven: Bloemfontein, standbeeld van het archetypische 'boeren gezin': vader kijkt zoals gebruikelijk uit naar naderend onheil, moeders en de kinderen zoeken de oplossing in de bijbel.
- linksonder: ons voertuig voor de 'sundowner drive'
- rechtsonder: 'sundowner' zonder wildlife en zonder zon(sondergang), maar toch leuk

Geen opmerkingen: