donderdag 8 augustus 2013

Griekenland, part 7

Gisteren was een goede dag voor liefhebbers van aardbevingen, want we hebben er minstens 5 gehad. Gelukkig geen van alle erg sterk (5.3 max, er waren dan ook nauwelijks rapporten over schade). En de eerste twee hebben we 'gemist' omdat we toen nog in de auto zaten. Maar in de middag hebben we het hotel wel een aantal keren lichtjes voelen zwabberen. Niet echt iets bijzonders hier, want niemand heeft het er verder over.

Arachova ligt op 1000 meter hoogte aan de voet van het ski-gebied van Mount Parnassos (2457 meter hoog, dus sneeuw zat in de winter). Vanuit ons enigszins sombere wintersporthotel-zonder-gasten hebben we de opgravingen van Delfi verkend, maar ook op Mount Parnassos gewandeld.

Delfi was vooral bekend vanwege 'het orakel', een heel samenspel van priesteressen-onder-invloed die, op verzoek van vragenstellers die van heinde en verre deze kant op kwamen (Alexander de Grote was er ook bij) volstrekt onbegrijpelijke uitspraken deden, en priesters die daar (iets) meer chocola van maakten, maar nog steeds dermate ambigue chocola dat het orakel altijd gelijk had (wat er daarna verder ook gebeurde). In de trant van 'als u ten strijde trekt zal een groot rijk verloren gaan', daarbij in het midden latend of dat het rijk van de vragensteller of het rijk van de vijand was. Ja, zo kunnen wij het ook. Dus bij deze onze voorspelling voor de terugreis: 'als u aan deze reis begint dan zal dat u veel goeds brengen maar ook verdriet'. Zo.

Parnassos is een heel ander verhaal. Als je naar zo'n 1500 meter stijgt(met de auto), kom je op een hoogvlakte waar volledig hap-snap allerlei appartementen zijn neergezet in Greco-Alpine stijl (uniek voor de regio). Maar de meeste zijn nooit afgebouwd (waarschijnlijk zijn de eigenaars failliet gegaan voor het zover was). En degenen die wel zijn afgebouwd staan leeg in de zomer. Er is dan ook geen mens in de buurt, en op de weg kom je ook nauwelijks iemand tegen. Spooky...

Als je verder klimt, kom je in de ongerepte natuur terecht, met een bepaald frisse wind af & toe op deze hoogte (ook wel weer eens lekker). Hier hebben we heerlijk gewandeld (met sweatshirt bij de hand)

Bij de foto's:
- boven: Delfi, zicht op de grote tempel en de achterliggende vallei
- onder, links: Ronald bij de meer verwaarloosde delen van het 'Mount Parnassos Ski Resort'
- onder, rechts: Loes ruimt op in Delfi

Geen opmerkingen: