dinsdag 6 augustus 2013

Griekenland, part 6

Met veel haarspeldbochten hebben we de bergen van het centrale Peloponnesische massief verlaten en zijn we in Olympia aangekomen, dat zowat aan de westkust ligt.

Onderweg kwamen we, hoe kan het ook anders, langs wederom een belangwekkende archeologische vindplaats, Vasses. Dit is er één waarover de verenigde naties zich hebben ontfermd (ongetwijfeld in het kader van de werelderfgoedlijst), en als gevolg daarvan is er een enorme tent verrezen boven de belangrijkste tempelresten, zodat men daar in alle rust kan werken aan het verticaliseren van de in ruime getale voorradige, als gevolg van aardbevingen door de eeuwen heen, horizontaal georiënteerde kolommen (of delen daarvan). Een video ter plaatse maakt duidelijk dat dat met milimetrische precisie geschiedt. Hoewel niet helemaal de bedoeling, is de tent zelf eigenlijk ook wel heel mooi.

Olympia is berucht vanwege de drukte. Maar vreemd genoeg was daarvan helemaal niets meer te merken toen we om een uur of 4 in de middag naar de archeologische site gingen. In het hele dorp of op de parkeerplaats geen bus of dagjesmens meer te vinden (dat het ook heel anders kan hebben we vandaag gemerkt). Zoals vast iedereen al weet, zijn de Olympische spelen hier ontstaan (vermoedelijk in 776 v.c.). En werden ze hier zo'n 1000 jaar onafgebroken gehouden om de 4 jaar (af en toe met wat rimpels, zoals ten tijde van keizer Nero die zichzelf 6 keer tot winnaar liet uitroepen). Pas toen de donkere middeleeuwen over ons neerdaalden heeft de (byzantijns) christelijke baas Theodosius 'de Grote' de boel verboden. En zijn opvolger, Theodosius II (de 'Nog Grotere'?) vond het zelfs nodig om de hele stad te laten verwoesten. Toch is het nog steeds een mooie & bijzondere plek, met veel bomen (van groot tot klein) tussen de architectonische overblijfselen. Een flinke bries zorgt er af en toe voor dat er een stofwolk over het terrein word gejaagd: even de ogen dicht en de camera uit de wind houden.

Vandaag hebben we het bijbehorende museum gedaan; vroeger op de dag, dus aanmerkelijk drukker. Maar aangenaam koel (en toch ook boeiend).

Bij de foto's:
- boven: de indrukwekkende tent boven de tempel van Apollo Epikourus te Vasses
- onder, links: de opgravingen van Olympia
- onder, rechts: oude griek met iPhone (bij een ander beeld hebben we ook een klapschaats aangetroffen)

Geen opmerkingen: