zondag 4 augustus 2013

Griekenland, part 5

Kardamilli was voorlopig onze laatste plaats aan de kust. Via Kalamata (en het naastgelegen Kalamara, lijkt me onhandig) kwamen we tegen de middag langs Messene, wederom een prachtige archeologische opgraving, al is ze niet zo bekend, en dus ook behoorlijk vrij van bezoekers. De nog bestaande delen van de oorspronkelijk 8 kilometer lange stadsmuren zijn indrukwekkend. De stad is in 369 v.Chr. gesticht door Epaminondas, die zich aan de macht van Sparta wist te ontworstelen en hier zijn democratische principes kon uitproberen. Een heerlijke plek om rond te slenteren in de schaduw van de vele olijfbomen.

Na zowaar een stukje snelweg van 70 eurocent aan tol, zetten we koers richting het centrale bergmassief van de Peloponnesis, Arkadiƫ genaamd. In Stemnitsa, een bergdorp op iets meer dan 1000 meter hoogte, overnachten we in de 'Mpelleiko B&B' (spreek dat maar eens uit..), een historisch bouwwerk met prachtig uitzicht over het lager gelegen dorp, veel authentieke details, ingericht met antieke houten meubelen en een eigenares die graag met mensen praat. Ze vindt het trouwens ook heel leuk om voor een uitgebreid ontbijt te zorgen (we hebben veel meer gegeten dan gebruikelijk, broden & jammen & taarten door haarzelf of moeders gemaakt). Heerlijk koel hier, voor Griekse begrippen dan, en veel verstedelijkte Grieken die hier hun roots hebben komen in de zomer dan ook graag terug om hier de ergste hitte van (bijvoorbeeld) Athene te ontlopen.

Vanochtend hebben we zowaar een complete wandeling uit ons SNP documentatiepakket volbracht: een stuk van de Lousios vallei, op weg naar het klooster van Moni Agiou Ioannitou Prodromou, een prachtig rammelend bouwwerk dat tegen de steile wand van de vallei is geplakt en inmiddels gevaarlijk voorover hangt, zo op het eerste gezicht. Fascinerend van binnen & van buiten. Korte broeken zijn niet gepast, maar gelukkig hangt er geschikte leenkleding bij de ingang. Eenmaal binnen word je getrakteerd op een kopje Griekse koffie en 'Turks' fruit (dat hier in Griekenland vast anders heet). En gelukkig was de heenweg van de wandeling het zwaarst maar wel grotendeels in de schaduw.

Bij de foto's:
- boven: het stadion van Messene
- onder, links: het hangende klooster (hoe lang nog) van Moni Agiou Ioannitou Prodromou in de Lousios vallei
- onder, rechts: Loes stapt uit haar leenrok.

Geen opmerkingen: