zaterdag 10 augustus 2013

Griekenland, part 8 (finale)

De laatste Griekse loodjes brengen we door in Athene. En waar de crisis verder in het land niet zo goed zichtbaar was (althans voor ons), is dat hier wel anders. Hele wijken en winkelcentra waar de helft van de winkels leeg staat, volgekalkt met graffiti, veel zwervers, blikjesrapers, losse-bloemen-verkopers en (dronken) halve-garen. Nee, echt gezellig is het hier lang niet overal. De stad maakt een verloederde indruk.

In de wijk rondom ons hotel, Plaka, valt het allemaal nog wel mee. Met de reigids in de hand hebben we er gisteren een lange wandeling gemaakt, waarbij het grootste ongemak, naast de hitte (die nog verergerd wordt door de wit marmeren trottoirs, die goed reflecteren, zodat je van twee kanten tegelijk wordt geroosterd), is om alle aanspraak van kletsmajorige winkeliers te negeren of elegant te passeren ('Hi, where are you from?'). Veel Griekse oudheid tussen de winkels door, maar het Parthenon hebben we allebei al eens eerder bezocht, dus die hebben we maar laten staan (te druk en nog meer klimmen).

Vanochtend zijn we naar de top van de Lycebetus-heuvel gegaan. Die is nog veel hoger dan die van het Parthenon, maar er gaat een kabelbaantje naar toe dus dat zou mee moeten vallen. Wat ze er niet bij vertellen is dat dat kabelbaantje pas ongeveer halverwege de heuvel begint, dus we waren toch al weer een beetje uitgewoond voor we konden instappen. Wel fantastische uitzichten over de giga-stad die Athene is. En de afdaling (nu wel te voet) is een mooie tocht op zich.

Daarna hebben we nog het Nationaal Argeologisch Museum bezocht, met, oneerbiedig gezegd, meer van hetzelfde. Met onze zomertrips van de laatste jaren naar Rhodos, Turkije, Sicilie en nu dus de Peloponnesos & Athene, hebben we wel zo'n beetje alle Griekse & Romeinse oudheden gezien die de moeite waard zijn. En waar kun je dan beter eindigen dan in de bakermat van onze westerse beschaving? Een mooie afsluiting.

Bij de foto's:
- boven: de 'tempel vande Olympische Zeus', met de hoogste kolommen ooit. Heeft dan ook 700 jaar geduurd voor die af was
- onder, links: Loes daalt af van Lycebetus
- onder, rechts: Zeus (of was het Poseidon? De experts zijn er nog niet uit)

Geen opmerkingen: