dinsdag 17 juli 2012

Sicilie, dag 3 & 4

De vroegste bewoners van Sicilie hadden zich gevestigd in de Pantalica-kloof, waar ze woningen en graven in de rotsen hebben uitgehakt. Het gehele gebied is tegenwoordig één groot natuurpark met archeologische resten. Je kunt er komen door een slingerend weggetje te volgen dat zo'n elf kilometer na de bewoonde wereld doodloopt op een hekje, waarna je te voet, afhankelijk van de hitte, een stukje of een heel eind verder kunt. Omdat het al niet zo vroeg meer was, en dus heet, hebben we maar een stukje gedaan. Bovendien werden we een beetje afgeschrikt door de blijmoedige gospelmuziek die een stel wildkampeerders de kloof in zond. Maar toch mooi.

En vandaag dan de langste rit van de hele trip, zo'n 350 kilometer. Dat lijkt te doen, totdat blijkt dat de snelweg die op onze (niet zo héél actuele) kaart staat aangegeven als 'verwachte opening 2005', helemaal niet blijkt te bestaan. Althans, je ziet hier een losstaand viaduct, en daar wat tolhuisjes, maar dat is het dan wel zo'n beetje. De route die dan rest, is een 'doorgaande weg' die elk gehucht dwars doorkruist en over grote stukken een maximum snelheid kent van 50 kilometer per uur (niet dat iemand zich daar aan houdt). En ineens lijkt 350 km dan het andere eind van de aarde.

Desondanks halverwege toch maar uitgestapt in Agrigento, waar de mooiste Griekse overblijfselen van het hele eiland zijn te vinden. Sommige tempels zijn nog verbluffend compleet, al kost het moeite om er een plaatje van te maken zonder al te veel mensen in beeld.

De middagrit ging een stuk beter, en kende zelfs een stukje snelweg, waar we de 110 zeker wel even hebben gehaald.

En nu dus in ons 'appartement' in Buseto Palizzolo, Baglio Fontana, een wat grootse benaming voor twee kleine kamertjes, maar wel met openslaande deuren en een mooie tuin. Op naar het avondmaal.

Bij de foto's:
- linksboven: de prehistorische graven van Pantalica
- rechtsboven: straatbeeld van Palazzo Acreide (nabij Pantalica)
- linksonder: Agrigento: de tempel der concordia, (de gevallen)Icarus & Ronald (rechts)
- rechtsonder: zicht op Castelmare di Golfo, op weg naar Buseto Palizzolo

Geen opmerkingen: