donderdag 19 juli 2012

Sicilie, dag 5 & 6

Eergisteren hebben we in ons verblijf gedineerd. Althans, daar hebben we een begin mee gemaakt, want na de werkelijk voortreffelijke antipasti (voorgerechten) die ons in (veel te) groten getale werden voorgeschoteld, moesten we ons bij de primi piatti (1e hoofdschotel) al gewonnen geven wegens geen ruimte meer, en hebben we de rest (2e hoofdschotel, nagerecht, koffie) afbesteld.

Gisteren hebben we een wandeling gemaakt door natuurreservaat 'Lo Zingaro' in de buurt van Castellammare del Golfo; een wilde kuststrook rijk aan vogels en inheemse plantensoorten. Maar ook een plek met hier & daar mooie maagdelijkse strandjes, dus is het een komen & gaan (te voet) van mensen met parasols & koelboxen, in zwembroek of bikini, maar wel met stevige wandelschoenen, want het pad is best pittig. Daarna lunch in Scopello, een dorpje waarvoor het woord 'pitoresk' lijkt uitgevonden.

Vanochtend al vroeg op pad naar Erice, een zowat geheel intact gebleven middeleeuws dorp dat op een flinke berg pal aan zee ligt, en dus aan alle kanten mooie uitzichten op de Egadische eilanden en Tyreense zee biedt. Onderwijl kun je dan een groot aantal kerken bezoeken (behalve dan dat de zaken hier niet zo héél snel op gang komen, dus voor tienen heb je pech). Wel érg lekkere espresso.

Daarna zijn we doorgereden naar de zoutvlakten nabij Trapani. Al eeuwen wordt hier zout 'gewonnen' (how hard can it be? zo vlak aan zee). Vroeger meer dan nu, dus is een deel van de betreffende molens op fotogenieke wijze aan het desintegreren. Lunch in (nu ja, op het terras van) een verbouwde zoutfabriek, aan alle kanten omgeven door zoutpannen en bergen zout. Heel vreemd sfeertje, maar de lunch was prima (hoewel de ansjovis in deze context wel extra zout leek).

Bij de foto's:
- boven: nabij 'lo Zingaro', Scopello. Gebruikt als filmset in "Ocean's 12" (de minste van de drie)
- middenlinks: tijdens onze wandeling hadden we zicht op de ruige kust van 'lo Zingaro'
- middenrechs: de Dom van Erice
- onder: zoutwinning in Nubia, nabij Trapani

Geen opmerkingen: