zaterdag 25 februari 2012

Zuid Afrika, part four

Gisteren een lange rit van Phalaborwa naar Groblersdal, iets meer dan 400 kilometer, o.a. omdat we per sé via Graskop moesten, waar we eerder de auto van Lot hadden achtergelaten. Op de van 'slaggate' vergeven Zuid-afrikaanse tweebaanswegen een rit van meer dan 7 uur, dus nadien waren we niet veel meer waard. We hadden nog net genoeg puf voor een tochtje naar een van de betere restaurants in de buurt, The Guinnea Feather, voor een mooie zonsondergang.

En dan vandaag de dag die ons het excuus verschaft voor deze hele reis: met Lot mee naar Elandsdoorn, om daar de kliniek, het community building en dergelijke te bekijken. Een tijd van een half uur vanaf Groblersdal, maar wel van de ene wereld in de andere. Ons verblijf, The Lion's Guesthouse, ligt in een 'witte wijk' van Groblersdal (afgezien dan van het huishoudelijk personeel en de tuinmannen). Elandsdoorn daarentegen is een zwarte township, slechts deels officieel erkend door de staat (en voor de rest gedoogd), en een soort hete aardappel die regelmatig wordt doorgegeven door de provincie-grenzen om de paar jaar te veranderen en dan nét linksom of rechtsom de nederzetting te trekken. Midden in dat gebied is, met veel Nederlandse steun, een clinic verrezen die tot in de wijde omtrek bekend staat om haar 'miracles'. De drukte die hier doordeweeks heerst, moeten we er op zaterdag maar bij denken. Het ziet er indrukwekkend uit, als je er bij denkt welke moeilijkheden (financieel, ambtelijk, etcetera) je daarbij moet overwinnen. Helaas verkeert de clinic in zwaar weer, omdat grote geldschieters het laten afweten (de kleintjes niet, de school van Loes heeft onlangs nog haar Kerstdonatie overgemaakt naar Elandsdoorn).

De 'overige highlights' van de streek namen daarna aanmerkelijk minder tijd in beslag (de ATM, de supermarkt, de Wimpy). Nee, veel touristen komen hier niet. Het voordeel daarvan: als witje wordt je direct geassocieerd met de clinic, en die heeft een hele goede naam. De rest van de dag beginnen we met cappucino bij de Godiva Spa, mogelijk de mooiste B&B in town, maar dat wisten we niet van te voren. Daarna lunch bij de Loskop Lodge, dat ons opviel door de prachtige oudhollands architectuur, maar die bleek recent neergezet. Desondanks leuke plek hoor. En verder in de tuin van onze guesthouse, waar we een bruidsreportage voor de voeten lopen (eerder werd ons ook al de doorgang versperd door een BruidsHummer, die echt vééél te groot is voor de oprit van het Guesthouse).

Bij de foto's:
- Linksboven Eetzaal in The Lion's Guesthouse, mogelijk niet geheel politiek correct
- Rechtsboven Met Lot op weg naar Elandsdoorn in de Chevy
- Linksonder De AIDS Prevention Jeep van de Elandsdoorn Clinic
- Rechtsonder In de clinic, met Donald (verpleegkundige) en Robert (arts)

1 opmerking:

Lammert Bos zei

toch weer even meekijken ook al heb ik nauwelijks tijd :). Wat een mooi land is het toch! Veel plezier. Groetjes van ons