dinsdag 21 februari 2012

Zuid Afrika, part two

Maandag zal Annelot ons komen opzoeken in Graskop, maar pas tegen de middag. We besluiten in de ochtend een wandeling te maken vanaf het terrein van het Graskop Resort Hotel. Op internet hadden we gevonden dat daar mooie (korte) wandelingen zijn te maken.

De entree van het terrein ziet er wat verlopen uit, maar er is nog wel iemand bij de receptie te vinden die ons het een & ander uitlegt over wandelroutes. Kort onderweg, blijkt al snel dat het resort inmiddels een township is geworden, waar alles stukkig of stukker is, en iedereen zwart & arm. Hier en daar is nog een vermoeden aanwezig van een wandelpad, maar waarschijnlijk heeft al jaren niemand die paden meer gebruikt. We snappen nog niet helemaal waarom er toch nog een receptioniste aanwezig was, en waren hier ook al snel uitgewandeld. Mooi maar raar.

Daarna nog een waterval verkend nabij Sabie (the Mac Mac Falls), en daarna in blijde afwachting van Lot, die om een uur of twaalf aankomt vanuit Groblersdal. Uitgebreide begroeting, pannenkoek voor lunch (althans ik), en daarna snel door naar een paar uitzichtspunten in de buurt, die Loes & ik tot nu toe alleen in dichte mist hadden gezien, en Lot helemaal niet. Bij The Pinnacle met goed zicht, maar God's Window zit wederom helemaal dicht. Welnu, dit was onze laatste poging. Wij bekijken het nog wel eens op Youtube. De Berlin Falls in de buurt maken veel goed, maar de dag eindigt wat chaotisch door een lekke band, de eerste ooit voor ons allemaal. Een dikke kei op de weg daar kan zo'n autoband niet tegen. Toch nog verrassend snel gewisseld, mede aangespoord door donkere wolken die gelukkig net niet los barsten.

Vandaag (dinsdag), door naar Phalaborwa. Extra voorzichtig, want pas daar zullen we een nieuwe reserveband kunnen krijgen, heeft mener Avis ons telefonisch laten weren. Onderweg opnieuw prachtige uitzichten op de Blyde River Canyon, gevolgd door een flinke afdaling naar de vlakten van Kruger. De temperatuur stijgt snel. In Phalaborwa is het 37 graden, dus dat is voor ons even wennen (Lot kent deze temperaturen al langer).

In de Sefapane Safari Lodge hadden we voor ons drieen een 'family rondavel' gereserveerd. Dat blijkt een gigantisch bouwwerk te zijn, met drie slaapkamers ieder met eigen badkamer, maar waar met een beetje goede wil ook zo tien personen in zouden kunnen. Eigen veranda met eettafel en zitje, grote keuken, grote living met tv en prive internet verbinding, ook wel fijn. Het huis is heel wat groter dan nodig, maar erg leuk.

Morgen beestjes spotten in Kruger. Eerst op eigen gelegenheid, en tegen zonsondergang onder begeleiding weer het park in.

Bij de foto's:
- Linksboven Begroeting in Graskop
- Rechtsboven The Pinnacle, nabij Graskop
- Linksonder Berlin Falls, nabij Graskop
- Rechtsonder Onderweg naar Palaborwa (weer niets gekocht)

Geen opmerkingen: