zondag 19 februari 2012

Zuid Afrika, part one

Goed, Heatrow overleefd, en een nacht in een Jumbo, met een bovenproportioneel aantal babies aan boord. En daarna een lange rit vanaf Johannesburg, door een niet zo enerverend landschap, maar wel met af & toe verkeersborden verwijzend naar plaatsen met prachtige namen als "Woestalleen" of "Goedezin". En ook direct al onze eerste wilde dieren gescoord, bij een benzinestation met ingebouwd 'wildpark' (nou ja, een weide met struisvogels, buffels & zebra's grenzend aan de pompinstallaties). En dan zomaar vervolgens afremmen voor een groepje apen die de wegoversteken, net als wat loslopende koeien maar dat telt niet als wild.

Maar nu zitten we in Graskop, een plaatsje in de Drakensbergen, een prachtig gebergte dat Johannesburg en de vlakten van Mpumalanga scheidt van het Kruger-park. Gisteren hebben we verder niet veel uitgespookt, wegens algemene gammelheid na vlucht & rit. Maar vandaag zijn we al vroeg op pad gegaan naar de diverse uitzichtspunten & watervallen hier in de buurt. De eerste, met de pretentieuze naam "God's Window", ging volledig de mist in. Letterlijk, want de laaghangende bewolking & lichte regen beperkte het zicht tot enkele tientallen meters. Dat kwam ons bekend voor, want in 2002 hebben we hier van het zelfde uitzicht (niet) genoten. En toen zeiden we dat we hier nog wel eens terug zouden komen. Inderdaad.

Maar een eindje verderop, bij de "Bourke's Luck Potholes", werd het dan toch wat helderder, en konden we een mooie wandeling maken tussen de watervallen & bavianen, die ook graag gebruik maken van de hier & daar aangelegde voetgangersbruggen, maar alleen als ze de ruimte krijgen. Welnu, dat is wederzijds, want er zijn weinig diersoorten met een lagere aaibaarheidsfactor dan bavianen. De Afrikanen zijn erg trots op de "Blyde River Canyon", een kloof die wel wat weg heeft van de Grand Canyon, maar dan wat minder Grand, en bovendien een stuk groener, waardoor je weer meer aan de Blue Mountains nabij Sydney moet denken. Hoe dan ook, de vergezichten zijn prachtig, met af & toe een doorkijkje naar de laagvlakte die er achter ligt, en waar het Kruger-park zo'n beetje begint.

Daarna lunch in "Pilgrim's Rest", ondanks de devote naam een dorp dat ontstaan is tijdens de goudkoorts van 1873. Veel historische bouwwerkjes, bijna allen gevuld met (te dure) snuisterijen. Terwijl je daarin rond neust, wordt je auto ongevraagd gewassen, in de hoop dat je daar, ongevraagd of niet, toch voor wilt betalen als je terug komt. Deze keer niet, dank u.

Bij de foto's:
- Linksboven Ronald wijst aan waar het goede weer vandaan moet komen.
- Rechtsboven "Bourke's Luck Potholes", het begin van de Blyde River Canyon
- Linksonder Wildlife
- Rechtsonder Loes bij de Blyde River Canyon

1 opmerking:

Rafke zei

Zo, al een beetje bijgekomen? Toch al veel gezien, ondanks de vermoeidheid! Ik ben erg benieuwd hoe de rest van de reis er uit gaat zien.
Ik kijk mee, hoor!
liefs
Rafke