zondag 16 januari 2011

Paihia & Russell

We zijn in Paihia, de 'toegangspoort tot de Bay of Islands', en door nieuwzeelanders ook wel 'Pay Here' genoemd ('Betaal Hier'), omdat het een nogal touristische omgeving is en iedereen daarvan een graantje probeert mee te pikken. Het meeste vertier speelt zich af op het water; alles tussen een eco-kayak & een mega-speedboot met een monsterlijke 1200 paardekrachten wordt hier aangeboden. Wij houden het bij een oversteekje met de ferry naar Russell, een pittoresk plaatsje aan de overkant van de baai. Ooit een poel des verderfs, toen de bemanningen van walvisjagers hier langs kwamen voor alcohol & seks (en, oh ja, bevoorrading van het schip). Charles Darwin legde hier in 1835 ook aan op zijn reis met de Beagle, en heeft hier wellicht inspiratie opgedaan voor zijn inzichten in de lagere levensvormen.

Tegenwoordig echter zijn alle bordelen vervangen door galeries, en kroegen door tea-rooms. Er staan nog veel historische panden, waaronder ook het politie-bureau uit 1860. Vroeger ongetwijfeld vol met dienders die graag opstootjes uit elkaar sloegen, nu staat er een bordje in de tuin met de oproep om 'de privacy van de politieman te respecteren, en dus de tuin niet te betreden' (hoe moet dat dan als je hem wilt spreken?).

Een groot ding hier zijn de 'Waitangi Treaty Grounds', waar in 1840 een verdrag werd getekend tussen Britten & Maori's, en dat op zekere wijze als het begin van de staat Nieuw Zeeland wordt gezien. Overigens schijnen de twee versies van het verdrag (de ene in het Engels, de andere in het Maori) nogal te verschillen, dus is dit ook direct het officiƫle startpunt van Brits bedrog. Sommige maori's zien het dan ook eerder als het einde van het 'echte vrije Nieuw Zeeland'. Op de landerijen liggen ook enkele indrukwekkende oorlogskano's met ook hele indrukwekkende namen (o.a. de 'ngatokimatawhaorua'. Stel je voor, er breekt oorlog uit met de stam naast je, en je roept op om snel de 'ngatokimatawhaorua' klaar te maken. De oorlog zou al voorbij kunnen zijn voor je bent uitgesproken!).

Op de foto's:
- boven: Russell, boulevard
- onder: Loes wacht op manschappen bij een kleinere oorlogskano. Het enige manschap in de omgeving maakt een foto.

1 opmerking:

Lammert Bos zei

Hahaha.....mag ik een ngatokimatawhaorua van u? En mijn vrouw wil er ook een. We hebben het woord geoefend hier en het wil nog steeds niet lukken zonder te lachen! Wel indrukwekkend zo'n reuzenkano... Ik zie het zo voor me.....de maori's gelijk peddelend met zo'n ngato...et cetera naar de andere kant van de baai. Zo te zien treffen jullie het wel met het weer.

Groetjes
L&E