zondag 28 januari 2024

Zuid Afrika, part 10 (final)

Ons laatste verblijf ligt in Stellenbosch. Het duurde even om er te komen, want de touristische omweg die we hadden gepland via Sir Lowry's Pass en Franschhoek Pass bleek afgesloten wegens herstelwerkzaamheden, en daar kwamen we pas achter toen we de hekken op de weg zagen en Stellenbosch al bijna konden ruiken. Omdat er niet zoveel wegen zijn, moesten we 70 kilometer retour (over een route die ook al in onderhoud was en waar je dus niet zo snel kon (heen en terug)). Nou ja, Sir Lowry's Pass is mooi, en die hebben we dus kort na elkaar twee keer gedaan.

In Stellenbosch hebben we, na een mooie wandeling langs de 'Eerste Rivier', (wederom) het hardstikke leuke Rupert Museum bezocht, met veel beeldhouwwerk én veel schilderijen van Pierneef (Loes is fan). Om de hoek ligt Ya-Ya Coffee, wat we met een beetje goed wil al bijna onze stamkroeg hier kunnen noemen. Gezellig druk, maar, zoals dat hier gaat, alle gasten zijn blank en al het personeel is zwart. Blijft ongemakkelijk (voor ons, verder lijkt iedereen het normaal te vinden).

Vandaag hebben we een ferme wandeling gemaakt op de Coetzenberg Mountain Trails (onderdeel van de Hottentots-Holland Mountain Area). Mooie uitzichten over de stad en over de omringende bergketens. En ook in de stad zelf is het leuk wandelen (vooral in Dorp Street & Church Street).

Morgen zwerven we nog wat rond in de buurt van Stellenbosch en Kaapstad, en aan het einde van de middag wordt het tijd om naar het vliegveld te gaan, voor onze nachtvlucht terug naar huis. Dus dit is de laatste post, en 'moeten' we een conclusie trekken: het was een heerlijke reis, met nieuwe ervaringen in de Karoo maar ook veel bekende mooie plekken aan begin en einde.

Bij de foto's:
- linksboven: Bavianen bij de Sir Lowry's Pass. Voorzichtig uitstappen dus (en niet met voedsel)
- rechtsboven: Cricket onder de rook van de Jonkersberg (Stellenbosch)
- linksmidden: Dorp Street, Stellenbosch
- rechtsmidden: Beeldhouwwerk in de Rupert Museum
- linksonder: Schilderijen van Pierneef in de Rupert Museum
- middenonder: Loes verdwaalt in de touristische spullen
- rechtsonder: versleten sportschoenen van Mandela, mét certificaat van echtheid, door een sneakershop tentoongesteld onder het motto 'the long walk to freedom'. 'S nachts gaan ze in de kluis, hebben we geconstateerd.

Geen opmerkingen: