zaterdag 1 december 2018

Verenigde Arabische Emiraten, part 8, Dubai


In Dubai wordt echt alles in hoofdletters geschreven, en dat is nog wel eens vermoeiend. Zo kwamen we, onderweg uit Abu Dhabi, in de Dubai Marina het 'hoogste gebouw dat een kwart slag draait' tegen (we weten niet of er in deze categorie veel concurrentie is, maar toch). Een gebouw dat een halve of hele slag draait hebben ze dan nog weer niet.

En om de hoek van ons hotel ligt, naast het hoogste gebouw ter wereld (dat we morgen gaan bezoeken) ook 'de grootste mall ter wereld'. Omdat er net een feestweekeinde is aangebroken (zondag wordt '47 jaar VAE' gevierd) was het in die mall, hoe groot ook, een waar gekkenhuis met tientallen 'verkeersregelaars' om de voetgangersstromen in goede banen te leiden. Geen feestje (ondanks de aanwezigheid van 'de hoogste fontein ter wereld' die elk half uur zijn ding doet).

Vandaag hebben we het oude gedeelte van de stad bezocht, waar je nog met een abra (pontje) van de ene kant van de kreek naar de andere kunt, en weer terug, voor 1 dirham (23 cent) enkele reis. Een hele relaxte omgeving met fraaie kleinschalige historische gebouwen, zoals de voormalige residentie van Sheik Said Al Maktoum. Toen die in 1958 overleed, trok de hele familie weg en zakte de boel pitoresk in elkaar. Inmiddels mooi gerestaureerd.

De Spice Souk, aan de overkant, is ook prachtig, al moet je wel een beetje blijven doorlopen anders word je zo een winkel ingekletst of ingesleurd. Ondertussen wordt er aan de waterkant van alles (en in grote hoeveelheden) ingeladen op de aftandse vrachtboten die op en neer gaan naar Iran, dat hier zo'n 200 kilometer vandaan ligt.

Bij de foto's:
- linksboven: Dubai Marine, met de Guinness-waardige Cayan Tower
- rechtsboven: Old Dubai, wachten op de abra
- linksonder: smokkelboten op weg naar Iran, op de kreek bij Old Dubai
- rechtsonder: Spice Souk, Deira. Leuk, maar lastig om ongeschonden te doorstaan

Geen opmerkingen: