dinsdag 15 mei 2018

Portugal, part 4

Tussen Guimaraes en Viseu ligt een mooi wandelgebied, de Passadicos do Paiva. De club die het gebied beheert heeft een aparte website, waar staat dat men iedereen een 'serene ervaring in de natuur' wenst en om die reden de toegang reguleert middels de verkoop van toegangskaartjes.

Wij hadden (ruim van te voren) online 2 kaartjes (á 1 euro per stuk) gekocht, en waren dan ook zeer verrast dat er in het gebied een (politieke? sportieve?) manifestatie gaande bleek waardoor elke parkeerplaats in de wijde (en dan bedoel ik ook wiiiiiiiiijjjjjjjjde) omtrek in gebruik was. Er restte ons niets anders dan doorrijden (hetgeen nu ook weer niet zó erg was als je hoorde wat voor babylonische kakofonie er uit het bos opsteeg).

Inmiddels zijn we in Viseu, een stadje als een opera-decor. Wederom een prachtig centrum, met op het centrale plein een kathedraal, een kerk én een museum met kerkelijke kunst (hier is wel sprake van enige mate van overdaad). In de buurt is een oude spoorlijn omgebouwd tot pad voor fietsers en wandelaars, en daar hebben we een flink stuk van gelopen. Mooie natuur, mooie uitzichten, en lekker plat en recht (want treinen gingen niet zo snel omhoog, omlaag, naar links of naar rechts).

We hebben ook het Palacio do Gelo bezocht. Dat klinkt wellicht meer verantwoord dan het is, want het is een winkelcentrum met een ijsbaan (gelo = ijs). Het lijkt Dubai wel (en toch ook weer niet). De ijsbaan was er, maar de schaatsers niet. Er zijn wellicht ook niet veel portugezen die weten wat de bedoeling is, en wij hadden onze schaatsen niet bij ons ;)

Deze laatste pousada van onze trip (hierna hebben we alleen nog een 'gewoon' hotel in Porto) is nu eens niet een verbouwd klooster maar een verbouwd ziekenhuis. Dat is eigenlijk niet te merken, ook hier muren van een meter dik, massieve trappen, grote publieke ruimtes en kleinere kamers. Alleen de tuin ontbreekt (hadden monnikken die meer nodig dan patienten?)

Bij de foto's:
- linksboven: Loes op de 'Ecopista Dao' bij een verlaten station
- rechtsboven: de funicular van Viseu legt een kleine 400 meter af over een geel geschilderd parcours dat gedeeld wordt met automobilisten en voetgangers (die goed moeten opletten).
- onder: op het Rossio-plein zijn de Azulejos (portugese tegeltjes) in grote getale uitgerukt.

Geen opmerkingen: