zaterdag 12 mei 2018

Portugal, part 3

Vanaf Viana zijn we, via achteraf weggetjes, door het natuurpark Peneda-Geres gereden, dat zich tot voorbij de Spaanse grens uitstrekt. Veel bloeiende planten, bijkans neolitische dorpjes, en wegen waar je hoopt geen tegenligger te treffen (dat ging over het algemeen goed).

Ons tweede verblijf, de Pousada van Amares, stamt deels uit de 11e eeuw, en dat is goed te zien. De renovatie uit de jaren negentig krijgt langzamerhand ook al enige historische allure. Prachtige tuin, zoals je op het filmpje hebt kunnen zien.

Tussen Amares en Guimaraes hebben we, ook al weer via smalle binnenweggetjes, de kapel van Nossa Signora da Lappa bezocht. Wordt in geen enkele gids genoemd, maar ik was er tegenaangestommeld op Tripadvisor en het leek me prachtig. En inderdaad, een kerkje dat onder/tegen een enorm rotsblok is gebouwd, op een verlaten heuveltop met nog veel meer grote rotsblokken. Mooi wandelgebied, en er was verder helemaal niemand.

Guimaraes is een heel ander verhaal. Een van de oudste steden van het land, waar de eerste onafhankelijke Portugese koning (Alfonso Henrique) werd geboren, en waar alle straatjes in het centrum nog middeleeuws zijn. Daarnaast een 'ducaal paleis' (in Anton Pieck-stijl gerenoveerd in de vroege 20e eeuw), een Castello met indrukwekkende donjon en kantelen en nog veel meer. Dus ook bussen en drukte. Hoewel, het museum voor moderne kunst hadden we geheel voor ons zelf, maar was desondanks (of misschien eerder, logischerwijs) een vergissing.

Deze derde pousada is een beetje de flagship store van het hele concept (zo vindt o.a. de Lonely Planet). Bij de lengte en breedte van de gangen en de overdaad van de vele lounges is het vrij lastig om serieus te blijven (hoewel dat de andere gasten en het vele personeel goed lukt). Ook dit is een klooster uit de 11e eeuw, mooi op een heuvel gelegen met uitzicht over de stad. Hele mooie verblijfplaats, maar door het contemplatieve karakter van al die pousada's krijgen we langzamerhand toch wel een beetje zin in een hip boetiekhotel. Nu ja, dat komt later wel weer eens.

Bij de foto's:
- 1e rij links: een 'espigueiro' (opslagplaats voor mais) in Brufe, een dorpje in de Peneda-Geres.
- 1e rij rechts: bloeiende bergen in de Peneda-Geres (uit de dashcam).
- 2e rij links: onze beetje vreemd ogende auto bij de kapel van Nossa Signora da Lappa
- 2e rij rechts: de kapel van Nossa Signora da Lappa
- 3e rij links: een van de lounges van de Pousada Mosteiro de Guimaraes
- 3e rij rechts: een schier eindeloze gang in de Pousada
- 4e rij links: bijzondere rotsen bij Penha
- 4e rij rechts: het oude centrum van Guimaraes (met Loes in de weg)

Geen opmerkingen: