vrijdag 27 oktober 2017

Zuid-Afrika, part 7

Zo, dat was onze eerste wat langere rit, van Stellenbosch naar Clanwilliam, zo'n 250 kilometer. Maar nog wel over prima geasfalteerde wegen zonder noemenswaardige potholes (dat is in het oosten van het land, bij Jo'burg & Kruger park, wel anders). Vanaf nu is het over met de verfijnde terrasjescultuur van de Kaap-regio.

Net buiten Stellenbosch hebben we het 'taalmonument' bezocht, een bouwwerk ter meerdere eer en glorie van het 'afrikaans'. Dat is natuurlijk ook vooral de taal van de apartheid, dus om die eer en glorie een beetje waardenvrij en 'niet fout' uit te dragen is nog best een klus. Niet helemaal gelukt, met gezellige nederduitsche matrozenmuziek in het bezoekerscentrum en een betonnen monument dat qua bouwstijl een kruising lijkt tussen de visies van Le Corbusier & Mussolini. Fascinerend uitje dus weer.

Na Paarl (dat een mooie hoofdstraat heeft van ongeveer een kilometer, die helaas is versnipperd over een hoofdstraat van ongeveer 11 kilometer) begint dan eigenlijk de grote leegte van de west-kaap. De woeste Cederbergen de gehele dag aan de rechterhand, en verder af en toe een slaperig plaatsje als Gouda of Citrusdal.

Vandaag zijn we vanuit Clanwilliam die Cederbergen ingetrokken, voor een wandeling langs de prehistorisch rotsschilderingen van de oorspronkelijke bewoners, de San. Prachtig verlaten gebied. Het leek ook erg geschikt om onze drone weer eens uit te laten maar die zagen we bijna met de wind verdwijnen richting Kalahari. Toch nog een paar plaatjes kunnen schieten.

Morgen 350 kilometer naar Springbok (over asfalt), en de dag daarna ruim 500 kilometer naar Fish River Canyon in Namibie (grotendeels over gravel). Wellicht laat de volgende post dus een tijdje op zich wachten.

Bij de foto's:
- links boven: Loes bij het 'taalmonument' in Paarl
- rechts boven: drone-selfie in de Cederbergen
- links onder: 'hier moeten ze ergens te vinden zijn...'
- rechts onder: gevonden

Geen opmerkingen: