woensdag 25 oktober 2017

Zuid-Afrika, part 6


Gisteren hebben we vanuit Stellenbosch een aardig stukje gefietst richting de 'Jonkershoek Nature Reserve', en dat was best hard werken door de vele klimmetjes. Wel een prachtige omgeving, met aan alle kanten wijnranken en, verder weg, dramatische bergpieken om je heen. De (semi-verplichte) fietshelm nemen we op de koop toe.

Dat het niet altijd feest is, blijkt vandaag; het heeft vrijwel de hele dag geregend. Een prima reden om zelfs twee musea op één dag te bezoeken, allebei fout en allebei leuk. The Rupert Museum bevat alleen werk van blanke (voornamelijk zuid-afrikaanse) kunstenaars. Vroeger heel normaal, nu nogal ongemakkelijk. De klassieke schoolplaten-esthetiek van Pierneef is ook iets waar je even aan moet wennen. Die schilder heeft, in opdracht van de zuid-afrikaanse spoorwegen, de 'mooiste plaatsen van het land' (zoals men dat zag in de jaren 30) vereeuwigd. Wellicht hoopten zijn opdrachtgevers dat daarmee de reislust van de zuid-afrikaanse bevolking zou worden aangewakkerd, maar of dat ook gewerkt heeft lijkt ons maar zeer de vraag, nu we zijn werken hebben gezien.

In de middag naar de 'Village Museum', dat klinkt niet direct als een 'fast paced adrenalin adventure', en dat klopt. Dames in klederdracht, elk met een eigen fooienpot, leggen, in huisjes uit de 18e eeuw, uit waar de bedstee staat en waartoe een fireplace dient. Zó sloom dat het echt weer leuk wordt. En bovendien, overdekt, hetgeen vandaag een pré is.

Stellenbsoch huisvest één van de belangrijskte universiteiten van het land. Die hebben we vanmiddag ook nog even bekeken, want ze is grotendeels gehuisvest in historische panden. Na een vlot rondje door de bijbehorende botaniche tuin, gaan we chillen op de hotelkamer, in afwachting van beter weer.

Dat komt er hoe dan ook, want de verwachting voor het weekend is 30 graden. En bovendien vertrekken we morgen naar Clanwilliam, honderden kilometers naar het noorden (dus richting de Namibische woestijn).

Bij de foto's:
- boven: op de fiets naar Jonkershoek, zicht op Rudera Wine Estate en de Simonsberg
- midden links: (te) steil stuk voor de fiets nabij de 'eerste rivier'
- midden rechts: één tuin, twaalf tuinmannen, arbeid is hier niet duur
- onder links: the village museum met dame in klederdracht
- onder rechts: deze houtsnijder lijkt gespecialiseerd te zijn in giraffes

Geen opmerkingen: