maandag 23 oktober 2017

Zuid-Afrika, part 4

Vandaag hebben we vrijwel geheel besteed aan de Cape Canopy Tour, door Lonely Planet recent uitgeroepen tot 'the number 2 tourist attraction on the planet'. Ik weet niet precies wat dat betekent, maar het klinkt als een aanbeveling, dus had ik Loes weten te overtuigen dat dit leuk zou kunnen zijn.

De tour bestaat uit een rit van 30 minuten in een 4x4 truck naar de top van één van de bergen van de Hottentots Holland Nature Reserve (tussen Hermanus en Stellenbosch), een afdaling met 11 verschillende zip-lines (tot 320 meter lengte aan toe) in de gorge van de Riviersonderend, een wandeling (nou ja, klim) van 30 minuten om weer uit die gorge te komen en wederom een rit van 30 minuten in die 4x4 truck om weer een beetje in de bewoonde wereld te komen (nou ja, bewoonde wereld, je moet zelf ook al een stuk over een gravel road rijden om uberhaupt bij de start van de tour te komen). En dat alles voorafgegaan door een 'briefing' over allerlei veiligheidszaken en het aanmeten van het harnas en de helm (om hygiënische redenen verplicht voorafgegaan door een haarnetje, hetgeen de foto's bepaald minder stoer maakt, maar ja).

Minder eng dan je zou denken, maar wel heel enerverend, om bungelend aan een kabel de afgrond in te stappen en met een kilometer of 60 over een ravijn te vliegen. Het is voorbij voor je er erg in hebt (en dat dan 11 keer). Je moet wel telkens lang wachten tot de gehele groep van 8 (+ één gids vooraf en eentje achteraf) de oversteek heeft gemaakt, zeker als mensen (een gezin uit Mauritius met 4 kinderen) wegens gebrek aan gewicht en dus snelheid stil komen te hangen ruim voor de finish-lijn. Want dan moet de gids zichzelf ook weer aanlijnen en een stukje terug om als 'tow truck' te kunnen fungeren. Op die manier waren we dus al met al 5 uur bezig. En met het ene sweatshirt dat we moesten delen was het ook bepaald frisjes (hoewel zonnig).

Daarna een mooie rit over de Franschoek-pass naar Stellenbosch, maar daar hebben we door de late aankomst nog niet veel van gezien. Later meer.

Bij de foto's:
- boven: per 4x4 door de Hottentots Holland Nature Reserve
- links onder: aankomst van Loes op zip-station 9.Guide Dennis (jarig en om die reden voorzien van een gouden helm/kroon) staat klaar om af te remmen
- rechts onder: Ronald overdenkt de volgende etappe (stoere bril, minder stoer haarnetje)

Geen opmerkingen: