zondag 16 juli 2017

Kassel, Documenta 14

De 14e editie van Documenta, dat is een goede reden om naar Kassel af te reizen, als je tenminste van moderne kunst houdt.

De voorbeschouwingen waren niet onverdeeld gunstig (om het eens zwakjes uit te drukken), en die voorbeschouwingen waren tot op zekere hoogte ook wel juist.

Er was ontzettend veel bedoelerige kunst zonder enige esthetische waarde, waarin ons rijke witte westerlingen de oren wordt gewassen omdat we niets zouden doen voor de vluchtelingen op deze wereld. Zolang het hele (olierijke) Midden Oosten geen flikker doet (behalve vechten) en Duitsland één miljoen vluchtelingen in één jaar opvangt, zie ik dat anders. En bovendien levert het slaapverwekkende kunst op.

Gelukkig was er wel wat meer te beleven dan dat, dus werd het toch nog een interessant weekeinde. Er waren bijzondere lokaties als een verlaten ondergronds treinstation en de 'Neue Neue Galerie' (tsja, er was al een 'Neue Galerie', dus als je dan wat nieuws verzint, wat moet je dan?), een 'Parthenon' van verboden boeken en nog wel weer.

En bovendien, een wandeling om of op de Wilhelmshöhe is ook altijd een feestje (ook al heeft het dan niets te maken met de Documenta).

Bij de foto's:
- links boven: Loes & Ronald laten hun drone uit op de Wilhelmshöhe
- rechts boven: een ode aan het 'verboden boek' (dit zijn er een stuk of 30.000)
- links onder: sokkel voor egotrippers
- midden onder: houtsnijwerk in de Documenta Halle
- rechts onder: Loes voor een schilderij van een golf

Geen opmerkingen: