maandag 4 mei 2015

Parijs, dag 3

Op deze mooie zonnige ochtend gaan we dan op weg naar de Orangerie van het Louvre. Claude Monet stelde, op het hoogtepunt van zijn roem, de Franse staat voor om dat gebouw in te richten met zijn geschilderde waterlelies (die hij dan zou overdragen aan de staat). Een prima behapbaar museum(pje), waar nu eens geen noemenswaardige rij voor staat. Twee grote ovale ruimten, met vier doeken elk. Van dichtbij compleet abstract, en van iets verder weg inderdaad de vijver van de tuin in Giverny waar Monet 20 jaar heeft zitten schilderen. Heel mooi.

Na deze redelijk serene ervaring weer iets geheel anders: op naar de Fondation Louis Vuitton, een prachtig voorbeeld van lawaai-architectuur (van de hand van Frank Gehry, eerder ook bekend van het zilveren Guggenheim Museum in Bilbao) op een mooi plek in het Bois de Boulogne. Een prachtig gebouw, en nee, het staat niet vol met Vuitton-tassen maar werken van kunstenaars van naam & faam. Maar, zoals wel vaker hier in de stad, staat er een lange rij voor de ingang. Daarom beperken we ons tot een rondje om het pand (de buitenkant is sowieso het mooiste) en gaan lunchen in het nabijgelegen park.

En daarmee zitten onze twee dagen er al weer op. De terugreis duurt iets langer dan voorzien wegens 'mauvaise conditions climatique au Pays Bas' (zoals de conducteur aangeeft), maar desondanks een paar mooie dagen.

Bij de foto's:
- linksboven: Square du Vert-Galant, Ile de la Cité
- linksonder: Loes & Monet (again)
- rechts: le Fondation Louis Vuitton

Geen opmerkingen: