dinsdag 31 december 2013

Cape town en omstreken, deel 5

Clanwilliam geeft je het gevoel dat het nogal ver overal vandaan ligt, en inderdaad waren we wel wat langer onderweg dan we hadden gedacht.
Het ligt langs de route naar Namibie, en is een van de weinige pleisterplaatsen die kant op.

Net om de hoek begint het Cedergebergte, waar de San (inheems volk dat vooral bekend is van Namibie) veel rotsschilderingen hebben achtergelaten. Een wandeling door dit gebied kun je beter vroeg op de dag beginnen, want het wordt hier bijna 40 graden. Dus, we hebben wel gewandeld, maar met mate. Prachtige rode rotsformaties, waarvan het soms lijkt alsof de lava nog maar net is gestold, zo onregelmatig zijn ze. En mooie wankele constructies van rotsen die zo terecht zijn gekomen dat je er onderdoor kunt kijken. De wandeling cq klimpartij begint en eindigt bij het restaurant Khoisan Kitchen. Twee witte gebouwen in de uitgestrekte vlakte, met een overdekt schaduwrijk terras om, met een koel drankje, bij te komen van de inspanning.

Terug in het stoffige stadje kun je kiezen tussen de SuperSpar, de U-Save en heel veel Rooiboswinkeltjes. Daar tussendoor nogal wat kerken van nederlandsche origine (gereformeerd, hervormd, de vrijgemaakten, artikel-31, etcetera). In de ochtend is het straatbeeld nog wel levendig, maar in de middag is er weinig te beleven in de hoofdstraat. Het is beter uit de hitte te blijven.

Vanavond is het oudejaar. Zullen er vuurpijlen knallen in Clanwilliam, of all places?

Morgen rijden we terug naar Kaapstad.

Wij wensen iedereen een goed uiteinde en een gelukkig, gezond nieuwjaar!

Bij de foto's:
- boven: in het Cedergebergte nabij Wupperthal
- linksonder: de 'Sevilla Rock Art Trail' in het Cedergebergte
- rechtsonder: de Nederlandsch Hervormde 'bloemkerk' van Clanwilliam

Geen opmerkingen: