donderdag 26 december 2013

Cape town en omstreken, deel 1

Na drie vluchten, met een veel te lange overstap in Munchen (gevolg: verveling) en een veel te korte overstap in Johannesburg (gevolg: stress), zijn we dan in Kaapstad aangekomen. Een prachtig verblijf, Huys Haerlem, in de prettige wijk Sea Point, met een mooie boulevard en leuke restaurants op loopafstand. Zoals zoveel huizen in de Kaapprovincie is ook Huys Haerlem een klassiek wit Nederlandsch Herenhuis op z'n afrikaans, met paradijselijke tuin en vergezichten op zee.

Op onze eerste dag hebben we erg rustig aan gedaan, en hebben we een wandeling gemaakt naar 'The Waterfront', een gezellige en hele drukke verzameling bars, restaurants & winkels, en de belangrijkste kerstboom van de stad (weliswaar nep) waarmee iedereen op de foto wil.

Vandaag hebben we  het serieuzer aangepakt, en zijn we al vroeg naar de uiterste zuidpunt van het afrikaanse continent gereden, Kaap de Goede Hoop, die zo'n 70 kilometer onder Kaapstad ligt in een groot natuurreservaat. De route er naar toe is al adembenemend mooi, met fraaie uitzichten op de Tafelberg en allerlei andere bergen hier in de buurt (de 12 Apostelen, de Sentinel, Lion's Head, etc.). Onderweg kom je langs Camps Bay (geliefd bij Nederlandse winterontvluchtende sterren van de tweede garnituur, maar inderdaad een prachtige baai), Simon's Town (ooit de plaats waar 'onze' VOC-schepen lagen afgemeerd in de winter, nu vooral een engels aandoend nostalgisch dorpje met een forse penguinkolonie), en Chapman's Drive, een route die met kunst- & vliegwerk met explosieven uit de verticale bergwand is geblazen aan het begin van de 20e eeuw (natuurlijk door dwangarbeiders), daarna in 2000 is afgesloten nadat weersinvloeden & slecht onderhoud voor tientallen verkeersdoden hadden gezorgd, maar na een enorme investering enkele jaren geleden weer is heropend (nu al tolweg, om de kosten een beetje terug te verdienen).

Entree & parkeerplaats van het 'Cape of Good Hope Nature Reserve' waren erg druk op deze voor iedereen vrije dag, maar als je eenmaal wandelt merk je daar niet zo veel meer van. Richting 'Cape Point', dat het dichtste bij de parkeerplaats ligt, moet je hier en daar nog zoeken naar een foto-opportunity zonder al te veel anderen, maar als je vandaar naar de nog iets zuidelijker gelegen 'Kaap de Goede Hoop' loopt, is het niet erg druk meer.

En wat een route! Prachtige vergezichten over zee, over baaien met beukende golfslag, over het 'fynbos' dat zowat totaan de waterrand door loopt, met aan de horizon, in het goede seizoen (wat dit helaas niet is) een enkele walvis op doortocht.

Veel zonnebrand verbruikt, maar toch nog niet genoeg (vinden vooral mijn benen). En spierpijn toe. Maar het was het meer dan waard.

Bij de foto's:
- boven: het pad naar Kaap de Goede Hoop
- linksonder: Honda & Loes aan de kust tussen Scarborough en Kommetjie
- rechtsonder: de Sentinel bij Houtbaay, met 'tafellaken-wolk' op de tafelberg

Geen opmerkingen: