donderdag 14 juli 2011

Turkije, dag 3

Onze laatste avond in Istanbul hebben we doorgebracht op de Istiklal Cadessi, de hipste straat (autovrij) van het hipste deel van de stad. De gemiddelde leeftijd hier is minstens tien jaar lager, en hoofddoekjes kom je hier, in tegenstelling tot andere delen van de stad, niet tegen (laat staan burka's). Maar des te meer 'flagship-stores' van Nike, Adidas, Puma, diverse andere kledingmerken, Telecom-shops, nachtclubs (naar het schijnt, toen waren wij al weer weg), Starbucks, Starbucks-klonen in diverse varianten, en oh ja, toch ook nog enkele kebab-tenten.

Deze ochtend zijn we eerst per taxi teruggekeerd naar Sabiha Gökcen Airport, om daar onze huurauto op te pikken. En van daar zo'n 150 kilometer verder, eerst over een zesbaans-tolweg langs grote havencomplexen, raffinaderijen & cementfabrieken, maar allengs over een slingerende landweg, naar Iznik, een slaperig provincieplaatsje aan het 'Meer van Iznik', ten zuid-ossten van Istanbul. Maar, hoe slaperig ook, het staat er al 3000 jaar. De eerste hoogtijdagen speelden zich af in de Romeinse tijd, maar het echte hoogtepunt kwam ergens in de 4e eeuw na christus, toen het hier Nicaea heette, en toen een aantal Bijzantijnse kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders ter plaatse voor eens & altijd heeft vastgesteld hoe de onbevlekte ontvangenis precies in haar werk is gegaan. Boeiende bijeenkomst moet dat zijn geweest.

Affijn, er staat nog een ruine van een héél oud kerkje, ook al weer Hayia Sofia geheten. En verder zijn er stadswallen uit de 6e eeuw, een moskee uit de 14e eeuw en een 'buurt-museum'. De lokatie aan het meer is prachtig. Maar het zijn alleen de Turken zelf die hier (in niet zo heel grote getale) naar toe komen voor waterpret & tourisme. Als witjes worden we regelmatig vriendelijk begroet, als waren we een bijzondere verschijning.

Op de foto's:
- links : Yesil Cami (moskee), de minaret is bekleed met 'Iznik Tegels', een plaatselijke specialisme
- midden: Ronald met 'New Best Friend Forever', de ober van een plaatselijk cafe
- rechts: Loes onder de 'Lefke Gate' in de oude stadswal

1 opmerking:

Lammert Bos zei

hahaha...new best friend forever.....Ja, zo staat die man (niet Ronald) er wel bij. Ronald lijkt overigens wel wat op Gulliver :)