zaterdag 23 april 2011

Berlijn, part 1

We zijn voor een weekeinde naar Berlijn, en het weer is prachtig.

We zijn hier, onafhankelijk van elkaar, wel eens geweest in de tijd dat de muur er nog stond, maar daarna niet meer. We gingen er eerst dan ook nog van uit dat het centrum, net als in die tijd, wel rondom de Kurfurstendam zou liggen, maar bedachten nog net op tijd (d.w.z. vlak vóór we een hotel boekten) dat het zich oostwaarts heeft verplaatst, richting MuseumsInsel.

Dus we hadden een hotel op de juiste lokatie, en een verder zo goed als onherkenbare stad. De mooiste musea lagen toen in het oostelijk stadsdeel, en dus trof je er slechts sporadisch andere bezoekers. Nu moet je vroeg in de ochtend 'Timeslot Tickets' kopen (die geven toegang op een vast tijdstip), of, zoals voor de Reichstag, dagen van te voren via internet reserveren.

Wij begonnen dus maar met een andere, ook mooie, collectie in het Bode-Museum. Het interieur is sinds de opening vroeg in de 19e eeuw niet meer opgefrist, maar dat is juist een deel van de charme.

Daarna een boottochtje op de Spree, o.a. langs 'Spreebogen Park', het gebied nabij de Reichstag waar veel nieuwe bouwwerken zijn verschenen sinds 1989.

En tenslotte een lange wandeling via Unter den Linden, Brandenburger Tor, Holocaust Memorial & Potsdamer Platz naar het Kaufhaus des Westens, dat een zeer vermaard Food Court heeft. Helaas is het zó vermaard dat er geen doorkomen aan was, dus zijn we hongerig weer vertrokken.

Op de foto's:
- boven: de Spree, 'Marie-Elisabeth-Lüders-Haus' (bundestag) en TV Turm in de verte.
- links onder: Ronald verdwaalt in de Holocaust Memorial
- rechts onder: moderene architectuur bij de Potsdamer Platz, Sony Centre

1 opmerking:

Lammert zei

Hi Berliners,

ik had gehoord dat jullie er zijn geweest. De stad staat ook nog op ons verlanglijstje. Als we gaan zal ik wel ff advies bij jullie inwinnen :)

Groetjes