maandag 14 februari 2011

Sydney (part 2)

Dag twee zijn we begonnen met een wandeling door Paddington & Darlinghurst, de rafelige wijken van Sydney. Niet persé vanwege de rafels, maar omdat hier de mooiste oude huizen zijn te vinden, sommige in puin, andere net picobello gerenoveerd ten gevolge van het proces van veryupping dat hier al een tijd gaande is, en de meeste daar ergens tussen in. Veel youth hostels & backpackers lodges. En Victoriaanse huizen dus, met gietijzeren balkons, mooie details in de gevels en mooie voortuinen. In de jaren 70 is er verbeten strijd gevoerd tussen degenen die ze wilden behouden & renoveren, en degenen die dat oude spul wel eens wilden opruimen om het te vervangen door moderne & handige hoogbouw. De grootste voorstander van behoud is in 1975 zelfs spoorloos verdwenen, en hoewel de zaak nooit is opgelost zijn er sterke aanwijzingen dat ze vermoord is door de toenmalige projectontwikkelaars. Schrale troost voor het slachtoffer: de projectonwikkelaars hebben uiteindelijk dus niet gewonnen.

Daarna liepen we, via Woolloomooloo, naar de Art Gallery of New South Wales, waar ze prachtige doeken hebben van Waterhouse, Alma - Tadema & soorgenoten (19-eeuwse uberkitsch), en ook veel werken waarover onze positieve attitude ons noodzaakt te zwijgen.

Een kort tochtje met weer een ferry bracht ons in Kirribilli, een woonwijk aan de overkant van de haven waar je met een nette baan en zonder erfenis nauwelijks lijkt te kunnen wonen: een dorp in de stad, met uitzicht op The Opera House & de Sydney Harbour Bridge. Via die brug wandelden we terug naar het centrum (of 'CBD' zoals dat hier heet, 'Central Business District'), en dat is een avontuur op zich. Je moet echt een heel stuk (honderden meters) landinwaarts lopen voor je er op kunt, want aan de oevers ligt het wegdek al een meter of 80 hoog. En als je er dan één keer op staat, heb je prachtige uitzichten over de haven en alles wat daar langs staat. Je moet haar natuurlijk wel delen met zo'n 8 banen met wegverkeer en de trein, dus een rustige tocht is het niet. Maar wel heel leuk.

Bij de foto's:
- boven: vanaf de Sydney Harbour Bridge, vlnr Opera House, Circular Quay met het Central Business District daarachter, The Rocks.
- onder: Ronald in de Botanische Tuin, met (alweer) het Central Business District daarachter.

1 opmerking:

Lammert Bos zei

Leuke namen Woolloomooloo en Kirribilli :). Mooie etagereboom in de botanische tuin. Sydney lijkt me een mooie stad om te verkennen. Ronald, ga je de brug nog eens trotseren of was het eens maar nooit meer?