dinsdag 8 februari 2011

Naar Dunedin / Otago Peninsula

Vandaag hebben we Fiorldland verlaten, en zijn we overgestoken naar de Oostkust van het Zuider-eiland. In theorie komt al het weer in NZ uit het Westen, en verliezen de wolken dus al hun water (als regen) als ze tegen de bergen aan de Westkust botsen, waardoor het aan de Oostkust een stuk droger is. Maar ja, dat is ook maar theorie, blijkt vandaag. We overnachten op het Otago-schiereiland nabij Dunedin, in een lodge die in oude stijl is opgetrokken naast een heus kasteel. Larnach Castle is voor NZ-se begrippen enorm oud, namelijk uit 1873, en op het hoogste punt van het schiereiland neergezet door een nouveau-riche bankier die daarmee indruk wou maken op zijn vrouw van adelijke komaf (hetgeen naar verluidt niet gelukt is). Een prachtige semi-kitscherige omgeving, met mooie vergezichten, waar we ook tijdens het avondmaal, samen met de andere lodge-bewoners aan één grote tafel, uitgebreid van hebben genoten. De uitweidingen van de gastvrouw (tussen hoofdgerecht & toetje) over de familiebeslommeringen waren mischien zelfs wel iets té uitgebreid, zeker waar zij haar verhaal onderbrak met uitspraken als 'Oh no, I got that completely wrong. Lets go back a bit'. Het feit dat je het gehele complex, en de gehele tuin, voor jezelf hebt na sluitingstijd is erg bijzonder.

Vóór die tijd zijn we nog snel afgedaald naar Sandfly Bay, om te kijken of we ('yellow-eyed') pinguins konden spotten of zeeleeuwen. In vol ornaat, voorbereid op welk weer dan ook, zijn we naar & over het strand gestruind, waarbij de capuchons het zicht zó belemmerden dat we bijna struikelden over de eerste zeeleeuw, die we voor een dood stuk hout aanzagen. Daarna alsnog met een grote boog omheen, want hij was erg groot. Na lang zwoegen kwamen we aan in een observatie-hut op enige afstand van dat deel van het strand waar de pinguins aan land zouden moeten komen. Na een vergeefs kwartiertje turen, en de geleidelijke acceptatie dat de pinguins vandaag niet voor ons waren weggelegd, keerden we terug naar het toegangspad van het strand, alwaar zich inmiddels 3 pinguins bevonden (die zich aan de 'verkeerde kant' van de baai bevonden). Onderweg hadden we nóg twee zeeleeuwen gespot (zonder er over te struikelen). Al met al een geslaagde (en natte) natuurwandeling.

Bij de foto's:
- boven: uitzicht vanuit de Larnach Lodge
- onder, links: Larnach Castle
- onder, rechts: Loes & zeeleeuw (rechts)

1 opmerking:

Lammert Bos zei

Geweldig....dat gezicht van Loes....ze heeft zoiets van: " Ronald, schiet op met die foto want ik sta hier niet fijn!" Inderdaad, die jongens kunnen behoorlijk groot worden. Daar wil je echt niet mee een robbertje vechten.