donderdag 13 januari 2011

Auckland, part II

Auckland ligt schilderachtig gedrapeerd op ongeveer 50 vulkanen (nou ja, vulkaantjes) rondom de 'Hauraki Gulf'. De beste manier om daarvan een indruk te krijgen is met een 'Harbour Cruise', een wat grootse omschrijving voor een boot die in anderhalf uur een rondje vaart langs de stad en een paar buitenwijken & eilanden. Wij zijn uitgestapt op Rangitoto, een eiland dat zo'n 600 jaar geleden is ontstaan uit een plaatselijke uitbarsting (de Maori's hebben dat indertijd meegemaakt en dat verhaal overgeleverd aan latere generaties), en in haar geheel een natuurpark is. Een prachtige wandeling gemaakt richting de top, met fraaie uitzichten over de baai en downtown Auckland. En intussen behoorlijk bijgekleurd (=rood) door de zon. De cruise master had nog gewaarschuwd: 'Don't forget your sunblock'. Wij waren eigenwijs, en moeten in het vervolg beter luisteren.

In de middag een wandeling uit de reisgids van de lonely planet langs de highlights van de stad (en slechts twee stellen gezien die de zelfde wandeling uit dezelfde reisgids aan het maken waren). De af & toe enorm steile straten doen wel wat aan San Francisco denken. Zeker in de hippe wijk Newton. En hier & daar staan prachtige victoriaanse huizen (over het algemeen) fris in de verf. Indrukwekkende oude bomen in Myers Park (vernoemd naar degene die zo'n 100 jaar geleden de armoedszaaiers van deze plaats heeft verdreven om er een mooi park van te maken. Wat er van de armoedszaaiers terecht is gekomen is niet bekend), een pitoreske universiteit op een campus met oude gebouwen en mooie tuinen. Maar wel erg rustig nu, want de univ is gesloten vanwege de zomervakantie (die ongeveer helemaal overeenstemt met onze reisperiode). Verder veel in de zon lummelende Aucklanders in Albert Park, en veel winkelende Aucklanders in Queen Street, waar de meeste (grotere) winkels zijn te vinden.

We sluiten de dag zo'n beetje af in vegetarisch Indiaas restaurant 'Rasoi', waar we een heerlijke Thalis-schotel hebben gescoord.

Op de foto's: boven: zicht op downtown Auckland vanaf Rangitoto Island. Onder: Browns island, al weer wat ouder dan Rangitoto, en dus minder zichtbaar vulkanisch.

1 opmerking:

Lammert Bos zei

Wat een prachtige bomen op de onderste foto....wauw! Ik zie het al aan jullie gezichten,....ff bijkomen van de reis. Even een kleine weer update..hier is het 10 graden boven nul en het regent al twee dagen achter elkaar. Lekker nat dus!! Have fun jullie twee....Xx Lammert en Els