woensdag 5 mei 2010

Portugal, Dag 3

Gisteravond uit eten gegaan in Arraiolos, natuurlijk zonder de Lonely Planet of andere taalkundige hulpmiddelen, dus was het bestellen nog een hele gok. Twee woorden kwamen ons bekend voor: Bacalao & Migas. Van het eerste wisten we nog dat het om nogal saaie stokvis ging, dus besloten we voor het tweede, ook al hadden we geen idee. Nu, het resultaat kon (een stuk) erger, al weten we nu eigenlijk nog niet precies war migas is (iets met brood & vlees).

Vanochtend eerst naar Evora, een prachtige stad met een aquaduct, Romeinse tempel, kathedraal, veel aandenkens aan Vasco da Gama, en goede koffie. In de buurt liggen veel overblijfselen van verre prehistorische culturen, hunnebedden & steencirkels die een paar duizend jaar ouder zijn dan die in Stonehenge of Havelte. Een stoffig landweggetje leidde ons naar de grootste stenenverzameling, de Cromeleque dos Almendres (foto boven), een mooie mysterieuze plek. De Portugezen pretenderen zelfs dat dit de oudste resterende cultuuruitingen ter wereld zijn. Maar dat betekent niet dat de touristen er in drommen op af komen: het is er (gelukkig) behoorlijk verstild.

Daarna door naar Alvito, alwaar we overnachten in het tot pousada omgebouwde kasteel (zeer romantisch). Alvito is verder een van de meest slaperige oorden die we ooit hebben bezocht, hetgeen wel charmant is. Foto onder: Loes bij de belangrijkste bezienswaardigheid van Alvito, de Ermida de San Sebastião. Luttele seconden vóór zich een dame met schort aandiende die voor een kleine vergoeding wel de deuren van het heiligdom wilde openen voor een kort bezoek (waarvoor dank).

Geen opmerkingen: