donderdag 30 juli 2009

Rajasthan dag 5, Puskhar

De route van Jaipur naar Puskhar bestaat grotendeels uit een zesbaans toll road, maar dat betekent niet dat je ombekommerd tempo kunt maken. Ten eerste is er het langzame verkeer zoals fieters, riksja's, tuktuk's, ezelkarren & kamelenkarren. Dan zijn er de vrachtwagens, die vaak twee rijbanen tegelijk gebruiken. Niet voor niets staat er achterop de Tata (meest verkochte merk, van Indiase makelij) vanuit de fabriek al geschilderd 'HORN PLEASE!'. Dus misschien is het hier ook wel onbeleefd om niet te toeteren als je er langs wilt. Dan zijn er de loslopende koeien, die weliswaar nogal traag zijn, maar je moet toch een béétje voorbereid zijn op onverhoedse bewegingen dus met 120 er langs is geen optie. Het is trouwens maar de vraag of onze Hindustan Special wel boven de 90 k/u uit kan komen. En ten slotte dan nog de spookrijders. Dat zijn er soms zó veel dat je je begint af te vragen of wij zelf soms niet... Ook uit het gebruik van de buitenspiegels blijkt het geringe veiligheidsbesef. Op veel auto's staan ze stijf naar binnen geklapt, want anders raken ze eerder beschadigd. "Only for decoration" zegt mister Opi met een smile.

Aangekomen in Puskhar worden we afgeleverd bij alweer een heritage hotel, een verbouwd paleisje dus. Prachtige kamer op de 4e verdieping, met mooi uitzicht over de heilige poel waar de stad beroemd om is (en die trouwens zo goed als droog staat nu). Puskhar draait op heilige mannen & hippies, beide ruim voorradig. De 'Hard Rock Restaurant' & 'Pink Floyd Hotel' zullen wel op de laatste categorie zijn gericht, en het feit dat er in de gehele stad alleen strict vegetarisch mag worden gegeten (zelfs geen eieren, en al helemáál geen alcohol natuurlijk) mogelijk op de eerste categorie.

Hoewel we ook hier genoeg nieuwe 'vrienden' kunnen maken, is de sfeer absoluut meer relaxed dan in Jaipur. Puskhar is dan ook een stuk kleiner, en de main road is zelfs zo goed als autovrij gemaakt met aan weerszijde tentjes en winkeltjes (soort openlucht bazaar) met allerlei mogelijke etenswaren, kruiden, hippiekleding, tassen, sieraden afgewisseld met restaurants, hang-outs, tempels, cafe's etc. Hier en daar een doorkijk met aflopende trappen naar het heilge meer. Prachtige plek.

Op de foto: (links) tuktuk op de snelweg met naar schatting 15 pasagiers, waarmee het tempo niet meer boven de 20 k/u uit komt. (rechts) Op de ghats (de trappen die afdalen naar het heilige meer). Ik kijk niet zo boos omdat ik het advies van de (inmiddels weer in slaap gesukkelde) saddhu maar matig weet te waarderen, maar omdat ik tegen de zon in kijk.

1 opmerking:

Lammert Bos zei

Jullie laten ons weer meegenieten en een glimlach tevoorschijn laten toveren. We zullen echter vanaf nu een week niet kunnen kijken op jullie blog want we zitten in Gees. Ja, ze hebben daar ook Wifi maar ik denk niet dat we er gebruik van maken want de kids zijn nu belangrijker. Des te meer hebben we straks te lezen als we terug zijn. Have fun jullie twee en tot gauw.

Knuffel
Lammert en Els