woensdag 20 februari 2019

Zuid Afrika, part 4

Gisteren zijn we vanaf Stellenbosch een klein stukje teruggereden naar Franschhoek, om daar de La Motte Estate te bezoeken, waar men, naast heel veel wijn, ook een mooie wandeling én een aantal schilderijen en tekening van Jacob Hendrik Pierneef in de aanbieding heeft. Wij vinden Pierneef's werk beiden heel leuk, hoewel (of wellicht 'omdat') het soms wat aan de vroegere schoolplaten doet denken.

De weg naar La Motte was al behoorlijk 'mistig', en op de estate hing zelfs een brandlucht, dus werd al snel duidelijk dat er heftige bosbranden gaande zijn in de omgeving van Franschhoek. De weg (bergpas) die we gisteren genomen hebben naar het stadje is inmiddels onbegaanbaar vanwege het vuur en dus afgesloten. En een (lange) wandeling over het terrein van La Motte werd ons ook bepaald afgeraden. Nu ja, dan rest nog de kunst (van Pierneef) en die was zeer de moeite waard.

In Franschhoek zelf werd het rustieke karakter van de dorpsstraat wat ontregeld door de rook en de laag overvliegende blushelicopters. Het lijkt er voor nu echter op dat het stadje zelf behouden blijft.

Vandaag hebben we een mooi (langere) wandeling gemaakt in het Hottentot Nature Reserve, op loopafstand van het centrum van Stellenbosch. Prachtige uitzichten, en hier gelukkig geen rook. Daarna hebben we nóg een wine estate in de omgeving bezocht ('Spier'), en net als op La Motte is het gelukt om ongeschonden (d.w.z. niet aangeschoten en zonder aangeschafte kratjes) te vertrekken.

Bij de foto's:
- linksboven: Pierneef museum op La Motte Wine Estate
- rechtsboven: La Motte Wine Estate in de rook
- linksonder: Hottentot Nature Reserve, met op de achtergrond de Simonsberg
- rechtsonder: Spier Estate

Geen opmerkingen: