dinsdag 24 juli 2018

Duitsland, NordArt

In Büdelsdorf (Noord Duitsland) wordt jaarlijks 'NordArt' georganiseerd, een tentoonstelling van hedendaagse kunst in een gigantische (pitoresk vervallen) voormalige fabriekshal en omliggende velden.

Daar wilden we al een tijd eens naar toe, en dit jaar kwam het uit. Op naar Rendsburg / Büdelsdorf dus, een uurtje voorbij Hamburg (als het verkeer een beetje meezit, quod non).

We hadden een hotel uitgezocht aan het (plaatselijk) wereldberoemde Ost-Nordsee-Kanal, dat van Kiel naar (grofweg) Hamburg loopt en waar schepen langskomen die véél te groot lijken voor zo'n kanaal, maar die toch (net) blijken te passen. Vanuit onze kamer (op 4 hoog) hadden we mooi uitzicht op statig voorbijglijdende bouwwerken die nog aanmerkelijk boven ons uit staken. Leuk!

De andere claim-to-fame van Rendsburg is de 'Hochbrücke', een spoorbrug die, de naam zegt het al, zó hoog is dat al die drijvende flatgebouwen er zonder problemen onderdoor kunnen. Helaas was de 'zweefpont' die met kabels onder die brug hoort te hangen buiten gebruik, wegens een aanvaring met een passerend schip in 2016. De renovatie laat blijkbaar even op zich wachten.

Sommige kunst in de beeldentuin en fabriekhal in Büdelsdorf was ook zeer de moeite waard, al was het wel hard werken met (ook hier) een temperatuur boven de dertig graden. Veel Chinese kunstenaars, en veel 3d geprinte kunst. Nét te doen in een dag.

Bij de foto's:
- Linksboven: schip passeert, kamer trilt.
- Rechtsboven: de ellende van de 20e eeuw (Lenin, Mao, Hitler & Stalin) met te grote voeten op NordArt (Jan Koblasa)
- Linksmidden: Loes & kunst (links)
- Rechtsmidden: Ronald & kunst (zwevend)
- Onder: boze mannetjes van Victor Freso

Geen opmerkingen: