maandag 20 juli 2015

Venetie, dag 2 & 3

De andere grote expositie van de Biennale speelt zich af in het Arsenaal, de voormalige scheepswerf van Venetie, waar de schepen werden gebouwd waarop de macht van de stad was gebaseerd.

Een van de meest opvallende kunstenaars hier was oudgediende Georg Baselitz, die altijd alles op z'n kop schildert (althans, dat moeten we aannemen. Wellicht wordt z'n werk alleen maar ondersteboven geexposeerd). Minstens tien grote mensfiguren, terwijl, eerlijk is eerlijk, drie ook wel genoeg was geweest.

Een heel bijzondere werk was van Kutlug Ataman, een 'plafond' van golvende LCD-panelen met zo'n 10.000 portretfoto's. Maja Bajevic had dan weer de moeite genomen om spreadsheets over economische ontwikkelingen met naald en draad op kussenslopen te vereeuwigen. Ook leuk.

Maar daarnaast ook weer heel veel tekst aan de wanden (d.w.z. kunst die veel uitleg vereist, en zelfs dan meestal niet te volgen is).

De laatste dag hebben we veel op boten gezeten, met een tochtje naar Mazzorbo, Burano en Murano. Qua temperatuur ook iets beter te doen, op het water. En de volgende dag met een mooi begin van de terugreis: de boot zet je zo af op vliegveld Marco Polo, aan de rand van de lagune. We zijn, qua kunst dan toch, weer helemaal bij.

Bij de foto's:
- linksboven: Drie maal Georg Baselitz en één maal Loes
- rechtsboven: Ronald maakt nieuwe vrienden in de kathedraal van Burano
- linksonder: de gekleurde huisjes van Burano
- rechtsonder: Kutlug Ataman in het Arsenaal

Geen opmerkingen: