vrijdag 21 januari 2011

Naar Tongariro

We komen vandaag aan in het Tongariro National Park, dat om drie vulkanen heen ligt. Het wordt beschouwd als NZlands meest spectaculaire park. Geheel Nieuw Zeeland ligt op het grensvlak van twee tectonische platen, de Indische & de 'Pacifische'. Dit nationaal park is daar wel het meest sprekende bewijs van. Nog in 2007 kende een van de drie een (bescheiden) uitbarsting. De middelste, Mount Ngauruhoe, is in de rest van de wereld vooral bekend als 'Mount Doom', het hoofdkwartier van het rijk van het kwaad 'Mordor' uit de filmcyclus 'In de ban van de Ring'. Wij verblijven in een enigszins verlopen maar toch nog steeds leuk 'Grand Hotel' met de pretentieuze naam 'Bayview Chateau Tongariro'. 'Bayview' is in dit verband vermoedelijk een familienaam (we zitten nogal ver van zee, dus geen baai in zicht), maar 'Chateau' klopt wel degelijk: het gebouw is een soort vroeg 20e eeuws (1929) Versailles 'light', met een giga-lounge met stoffige fauteuils zo ver het oog reikt. Grote hoge ramen met uitzicht op het omringende landschap. Erg leuk. Heel ander publiek bezoekt dit gebied dan we gezien hebben aan bijvoorbeeld de kust. Dit zijn de serieuze wandelaars en de meesten lopen hier in een passende wandeloutfit compleet met bergschoenen, onderbeenbeschermers en natuurlijk de onvermijdelijke wandelstokken. In het informatiecentrum is het een drukte van belang met mensen die een track willen doen en hier een keuze kunnen maken. Er zijn er talloze, varierend van een uur tot enkele dagen met overnachting in hutten inbegrepen.

We hebben vandaag (wat eenvoudiger) anderhalve wandeling in de omgeving gemaakt en gaan morgen te voet een langer pad verkennen dat tussen twee vulkanen door loopt naar twee kratermeren. Ons hotel zit al op 1100 meter, en het pad stijgt nog behoorlijk, dus het weer kan hier alle kanten op: zonnig, in de wolken, onverwachte neerslag. Wandelaars (wij dus) worden zelfs gewaarschuwd voor plotse sneeuw, ook in de zomer, al kunnen wij ons dat moeilijk voorstellen. Morgen dus op pad met water, zonnebrand, pet, sweatshirt, jas & serieuze schoenen.

Op de foto's:
- boven: de drie vulkanen van Tongariro National Park, vlnr Mount Tongariro, Mount Ngauruhoe & Mount Ruapehu.
- onder, links: Loes bij de Taranaki Falls
- onder, rechts: Loes & Ronald ,in de foyer van The Bayview Chateau, houden Mount Doom nauwlettend in de gaten.

1 opmerking:

Lammert Bos zei

Wel vreemd zo'n' Bayview' hotel met zijn vergane glorie pracht en praal te vinden in NZ. Toch wel apart om daar even te zijn denk ik zo met dat uitzicht op de berg. Wederom weer genoten van jullie beschrijvingen en foto's. TOP!!!!!!!!!!!!