dinsdag 4 augustus 2009

Rajasthan, dag 9, Jaisalmer

Vroeg in de ochtend op pad voor de sights van Jaisalmer. Deze keer niet alleen in het gezelschap van Mister Opi, maar ook van een lokale gids, 'specially handpicked for you', Mister Soda.

De Gadi Sagar is een meertje tegen de stad aan, omgeven door mooie ruines. Mister Soda legt uit: 'This was built by (onverstaanbaar) in the time of (onverstaaanbaar) so you see that (onverstaanbaar)'. Loes: 'aha!'. Enzovoorts. Tussen de uitleg door wel een erg mooi verstild plekje, en zowaar koel met een briesje (dat is lang geleden). Daarna naar Jaisalmer Fort zelf, een indrukwekkend complex van eeuwen oud, met tientallen torens rondom in de enorme stadsmuur, en slechts één toegangsroute die achereenvolgens langs drie poorten leidt, die elk bijzonder geschikt zijn om kokende olie of andere ellende uit te storten op de onverlaten die naar binnen willen ook al zijn ze niet uitgenodigd. Het bijzondere is, dat dit fort geen museum is maar een levende gemeenschap met zo'n 4.000 zielen. De ruimte binnen de muren is dan ook volgestouwd met tempels van diverse geloofsrichtingen, winkeltjes, woonhuizen, hotelletjes en een enkel paleis. Een fascinerende mierenhoop.

In de avond gaan we er helemaal voor: een 'camel drive' in de Sam Sand Dunes die in de buurt van jaisalmer liggen (nou ja, 40 km verderop). Op weg daarnaartoe eerst langs het verlaten dorp Kudhara, waarvan alle bewoners zo'n 400 jaar geleden hals over kop zijn vertrokken toen de baas van Jaisalmer van plan was een 10-jarige schoonheid aan zijn harem toe te voegen (Mister Opi) of dat reeds gedaan had (Lonely Planet). Het schijnt ook nog eens een favoriete lokatie voor Bollywood-films te zijn, maar helaas is daarvan vandaag niets te merken.

Een paar kilometer verderop worden we afgeleverd bij de kamelendrijvers en begint het grote waggelen. Als je een keer de groove te pakken hebt is het best een rustieke ervaring. Je moet natuurlijk geen haast hebben, want lopen gaat nog sneller (hoewel, in de zandduinen?). Je zit zo hoog dat je een beter briesje vangt dan in de meeste cabriolets. Na een klein uur werden we in het zand geparkeerd, in afwachting van de zonsondergang. Die is hier echter niet zo mooi als op sommige andere plaatsen (vanwege het zand in de lucht) dus zijn we eerder vetrokken.

Op de foto: Gadi Sadar Lake, Kudhura Village, Loes & haar kameel, wachtend op de sunset.

Geen opmerkingen: