dinsdag 23 december 2008

Dubai, dag 2 (ochtend)

Rond een uur of negen werd onze Toyota Corolla aan huis bezorgd. Zes handtekeningen later konden we er mee weg, en bleek het tot onze aangename verrassing eentje met automatische transmissie te zijn. Na een enigszins hectische tocht door de spits van Dubai (en die bestaat hier echt) bereikten we de Burj al Arab, het enige 7-sterren hotel ter wereld, naar het schijnt. Iedereen vraagt of we daar ook overnachten, maar onze creditcard is niet goudkleurig (laat staan zwart), dus een kamerprijs vanaf 1000 euro per nacht is iets te veel van het goede. Ze houden trouwens niet echt van pottekijkers, want dichterbij dan Loes op de foto staat kun je niet komen als armoedzaaier. Schrale troost: de Lonely Planet vindt het interieur niks bijzonders.

Daarna een rondje over Palm Jumeirah, het oudste palmen-eiland (nou ja, oud, de bebouwing is nog niet eens af, maar inmiddels wordt er al een tweede aangelegd en een derde geplanned). David Beckham schijnt hier te wonen, maar hoe hij dan in Los Angelas kan voetballen is mij een raadsel. Waarom hij hier zou willen wonen trouwens ook. De hoogbouw heeft een nogal Bijlmer-achtig karakter, en als je appartement aan 'de verkeerde kant' ligt, heb je niet eens in de gaten dat je op een schiereiland zit. Dit adres staat wel goed op je visite-kaartje natuurlijk. Misschien is dat de prijs al waard?

En terug via het epicentrum van de bouwwoede, de Sjeikh Zayed Road, vernoemd naar de big daddy ter plaatse die dit alles enkele tientallen jaren geleden heeft geïnitieerd. In 1972 stonden er een tiental huizen langs de kreek, en dat is nu wel anders zoals je op de rechterfoto ziet. De meeste torens zijn van het formaat 'Manhattan' (een metertje of 300), maar de naald in het midden spant de kroon. Dit gebouw, de Burj Dubai, is, hoewel nog niet af, inmiddels 650 meter hoog, en daarmee verreweg het hoogste gebouw ter wereld. Hoeveel daar nog bij komt weet niemand, want dat houden ze nog even geheim.
Overigens zijn er inmiddels ook plannen voor een toren van meer dan een kilometer.

Geen opmerkingen: