zaterdag 15 oktober 2011

Venetie, dag 3

Vandaag hebben we het Arsenaal bezocht, de tweede grote tentoonstellingslokatie in de stad.

Een prachtige plek, waar de Venetianen ooit de schepen bouwden waarmee ze hun wereldrijk opbouwen (en waarmee ze trouwens ook de Frankische ridders voor de vierde kruistocht naar het midden oosten brachten, maar hen afzetten in de buurt van Constantinopel, waarna ze hen zover kregen om die stad, hoewel christelijk, te veroveren en vernietigen, omdat ze een handelsconcurrent van Venetie was).

En het was leuk om rond te zwerven in een deel van het arsenaal dat normaal helemaal niet toegankelijk is, nu vrijwel alleen te bereiken per bootje, en (dus?) erg rustig. Met een prachtig paviljoen van Zuid Afrika, waar we de eerste én laatste gasten van de dag leken (nou ja, bijna dan).

Erg leuk: een film van Christian Marclay, samengesteld uit bestaande scenes van (vaak bekende) films waarim een klok te zien is, zodanig gemonteerd dat ze exact gelijk lopen aan de echte tijd.

Op de foto's:
- links boven: maquette van Andro Wekua
- rechts boven: Saoudi Arabische lichtprojecties
- links onder: zwarte ruimte van Haroon Mirza
- rechts onder: Venice by night

vrijdag 14 oktober 2011

Venetie, dag 1 & 2

We maken een korte trip naar Venetië, om de 54e Biennale te bezoeken.

De Biennale beoogt de stand van zaken in de hedendaagse kunst in kaart te brengen. Welnu, zoals immer, verkeert de hedendaagse kunst in opperste staat van verwarring. Dat geeft echter niets, want er is genoeg leuks te zien.

We hebben prachtig zonnig weer (met een koud randje in de avond), en een, voor Venetiaanse begrippen, ruim appartement, dat het echter min of meer zonder daglicht moet stellen omdat het op één hoog in een smalle & hoge steeg ligt. Dat zou dan wel weer het contact met de overburen moeten bevorderen, als die de luiken open zouden hebben tenminste.

De eerste dag hebben we besteed aan de Giardini, één van de twee hoofdlokaties van de Biennale, waar veel landen, waaronder Nederland, elk hun eigen paviljoen(tje) hebben. De meest interresante deze keer:
- Frankrijk, waar Christian Boltanski een soort film-loop van babygezichten op A4-formaat met katrollen en dergelijke door de gehele ruimte loodst.
- Engeland, waar Mike Nelson de meest claustrofobische ruimtes ooit heeft ingericht.
- Japan, waar Tabaimo een soort manga-achtige tekenfilms op vier gekromde wanden projecteert.

Bj de foto's:
- links boven: drukte op het Canal Grande, waar de vaporetteur (niet al te veel) moeite doet alle gondels te ontwijken
- rechts boven: Venetiaans paviljoen, Fabrizio Plessi - Vertical Seas
- links onder: Loes (midden) & Cindy Sherman (links & rechts)
- rechts onder: Japans paviljoen, Tabaimo